Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Samir Šibonjić razgovarao je u svom uredu s načelnikom Općine Breza Vedadom Jusićem i predstavnicima Rudnika mrkog uglja Breza (RMU Breza) o stanju ovom rudniku te aktivnostima na dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja.
Ovjera dokumentacije
Kako je saopćila Press služba, navedeno je da se RMU Breza susreće s problemima prilikom ovjere dokumentacije – projekata i elaborata, koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, s obzirom da je uslov za ovjeru navedene dokumentacije ugovor o koncesiji potpisan s Ministarstvom za privredu ZDK-a.
Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka kao kratkoročnih i dugoročnih ciljeva koji će svi sudionici provesti u narednom periodu s ciljem da se u toku 2023. godine RMU Breza dodijeli koncesija i riješi višedecenijski problem ovog rudnika.
Podrška ministarstva
Predstavnici RMU Breza, Općine Breza i Ministarstva za privredu ZDK učiniti će sve u skladu sa svojim nadležnostima da olakšaju poslovanje RMU Breza i svih 900 uposlenika, a time poboljšaju kvalitet i standard života građana, jer će koncesioni ugovor donijeti i uplate koncesione naknade u općinski budžet.
Ministar Šibonjić je zajedno sa svojim saradnicima iskazao spremnost za iznalaženje efikasnih rješenja kako bi se s RMU Breza potpisao ugovor o koncesiji te najavio da će uskoro posjetiti ovaj rudnik.