Rukovodstvo Nogometnog kluba „Čelik“ Zenica nastavlja rad na saniranju brojnih dugovanja ali uporedo radi i na sportskom segmentu. Dokazi pravilnog rada su isplate brojnih naslijeđenih dugovanja prema bivšim igračima i radnicima ali i niz od 17 pobjeda na stadionima širom BiH.
Dug manji za skoro 1,6 miliona KM
U periodu od septembra 2020. godine do pisanja ovog članka, Klub je na ime dugovanja prema igračima i bivšim uposlenicima od kojih je prijetila opasnost suspenzije odigravanja utakmice prema 78 lica isplatio 788.081,27 KM, a s obzirom na to da su se neki povjerioci odricali (dijela) svog potraživanja, dug se smanjio za 1.572.798,27 KM. S Bilinog polja napominju da u navedeni iznos nisu uključene uplate prema ostalim povjeriocima kao ni uplate po reprogramu prema Poreznoj upravi FBiH koji finansira Grad Zenica.
– Kao što je poznato, Grad servisira dug prema Poreskoj upravi i do sad je naplaćeno 16 rata, svaka od njih je oko 22.000 KM. Mi članovima redovno šaljemo finansijske izvještaje ali uz to, sve ih više zanima sportski segment tako da smo morali izbalansirati ta dva dijela -kaže Denis Mušović, predsjednik Kluba, te dodaje da su sportski rezultati taj faktor koji privlači gledaoce ali i nove sponzore.
– Ne želimo raditi poput nekih naših prethodnika, ne stvaraju se novi dugovi. Nakon što riješimo dugovanja prema igračima, idemo onda s dugovanjima prema dobavljačima s kojima je mnogo lakše i dogovarati detalje -rekao je Mušović.
Ipak, nije sve tako sjajno, zbog nepoštivanja sporazuma o međusobnoj saradnji dug Gradske uprave prema NK Čelik je na dan 20. juni iznosio 314.666,60 KM glavnice i 26.185,52 KM kamata.
– Nažalost, morali smo tužiti naš Grad jer branimo interese Kluba. Nakon pripremnog ročišta, dva puta je otkazivano glavno. Prvi put jer je postupajući sudija Općinskog suda naložio da na teren izađe finansijski vještak. Jedan od argumenata Gradske uprave je da je NK Čelik „podvalio“ račun i ne žele da uplaćuju sredstva na njega, a sve uplate u posljednje četiri godine su išle upravo na taj račun. Drugi put je odgođeno zato što je postupajući sudija premješten u Kantonalni sud, sad čekamo da novi sudija preuzme predmet -kaže Mušović i napominje da je novac od poslovnih prostora uplaćivan na račun Kluba sve do dolaska turskog „investitora“ 2017-2018. godine.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju