Volonteri Crvenog križa Žepče

Volonteri Crvenog križa iz svih gradova i općina u Zeničko-dobojskom kantonu svakodnevno, i bez ikakve novčane naknade, ulažu svoje slobodno vrijeme kako bi, na razne načine, pomogli svojim sugrađanima.
Vareški volonteri realizovali mnoge akcije

Vrijedni volonteri Crvenog križa Vareš

Općinska organizacija Crveni križ Vareš je prezadovoljna ostvarenim radom u protekloj godini. S obzirom na pandemiju koronavirusa, uspješno su realizovali mnogobrojne akcije. „Na samom početku 2020. godine, imali smo prvu akciju DDK. Zatim nas je zadesila pandemija koronavirusa, i od tada, pa sve do dana današnjeg, naša Organizacija je u službi naših građana“, kaže Fatima Čerenić, sekretarka Crvenog križa Vareš. Na samom početku pandemije, kada su bile zabrane kretetanja za starije od 65 i mlađe od 18, vareški volonteri su obavili preko 1.100 interverncija i pomogli svojim sugrađanima u aktivnostima poput: kupovine lijekova i namirnica, odlaska kod ljekara, u apoteku, unošenja ogrjeva, nošenja hrane iz Pučke kuhinje za stare i bolesne osobe i podjele prehrambenih i higijenskih paketa od Crvenog križa. Pored redovnih godišnjih aktivnosti, tokom cijele godine su vršili distribuciju prehrambenih paketa koji su im donirani od strane Crvenog križa FBiH i Crvenog križa ZDK. „Posljednju distribuciju smo vršili pred božićne praznike, kako bi ljudima olakšali i uveselili blagdane. Posljednja realizovana akcija, i nama najslađa, je akcija ˝Paketić za osmijeh˝ koju smo izvršili u decembru.

Jedna od akcija volontera Crvenog križa Usora

Mladi Crvenog križa su sami osmisli i sproveli akciju uz nazdor predsjednice i sekretara CK Vareš. Akcija je prošla i više nego uspješno. Napravljeno je 250 paketića za varešku djecu, koji su im, uz Djeda Mraza, podijeljeni ispred naših prostorija. Posjetili smo i dječiji vrtić gdje smo naše najmanje obradovali sa paketićima. Ipak, ništa ne bi mogli uraditi da nismo imali pomoć i potporu naših građana“, kaže Čerenić.
Volonteri CK Olovo posebno aktivni u vrijeme pandemije

Prijem za volontere Crvenog križa Općine Breza

I volonteri Crvenog križa Olovo su realizovali mnoge aktivnosti. Organizovali su 12 redovnih i dvije vanredne akcije DDK, kojima se odazvalo 212 dobrovoljnih davalaca krvi. Posebno se ponose Konferencijom mladih članova Crvenog križa Općine Olovo, koji su naročito aktivni u vrijeme pandemije koronavirusa. „Bezbroj je aktivnosti koje smo realizovali u protekloj godini, a posljednja od njih je podjela novogodišnjih paketića, kojima smo obradovali 70-ak djece iz socijalno ugroženih porodica. U toku je i izrada aplikacija za učešće u akciji „Zimska pomoć“, koju organizuje Društvo CK BIH, a radi se o prijavi samohranih roditelja, socijalno ugroženih porodica i domaćinstava sa djecom, te usamljenih osoba starosti preko 65 godina, uz novčanu pomoć od 100 do 300 KM“, kaže Ferid Hadžiabdić, sekretar Crvenog križa Olovo, dodajući da su aktivni i u prikupljanju podataka za izradu Socijalne karte stanovništa općine Olovo, čiju izradu očekuju do polovine ove godine. Trenutno broje oko 303 člana, a u organizacioni oblik su uveli i sekcije u naseljima, te se nadaju da će se broj članova, odnosno volontera, povećati.
Vrijedni volonteri iz Visokog, Usore, Breze

Volonteri Crvenog križa Olovo realizovali brojne aktivnosti

Volonteri gradskih/općinskih organizacija Crvenog križa iz Visokog i Usore su prošlu godinu završili podjelom novogodišnjih paketića za najmlađe, odnosno podjelom paketa hrane koji su namijenjeni za stare usamljene osobe, a u povodu novogodišnjih praznika. U decembru 2020. godine, u Brezi je održana uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je prikupljeno 125 doza, što je brezanski Crveni križ svrstalo u prve redove u Federaciji kada se govori o dobrovoljnom darivanju krvi. Sekretar Crvenog križa Općine Breza Nedžad Dinar te volonteri Adis Dinar, Merima Mahmutović i Ena Omerhodžić, nedavno su, s novoizabranim načelnikom Vedadom Jusićem, razgovarali o aktivnostima ove humanitarne organizacije koja je u vrijeme nesreća uvijek na prvoj liniji pomoći građanima.
Priznanja za najbolje volontere u Žepču
Općinska organizacija Crvenog križa Žepče bila je uspješna i radila je vrijedno u prethodnoj godini, ćemu svjedoče mnoge realizovane aktivnosti. „U toku trajanja lock downa, naši timovi su uradili 3789 intervencija i posjeta, po čemu je naša organizacija bila ubjedljivo prva u Federaciji. U toku protekle godine, naša organizacija je realizirala ukupno 78 različitih aktivnosti u oblasti socijalne pomoći, očuvanja zdravlja, društvenih projekata, edukacija i humanitarnih akcija“, kaže Senaid Ajan, koordinator mladih CK Žepče. Iako rad na terenu i sa ljudima za volontera Crvenog križa donosi posebna i neopisiva iskustva, istinski odmor za dušu i posebnu pokretačku snagu, te svaka aktivnost ima posebnu važnost, najviše su ponosni na akciju ,,200 paketića za 200 osmijeha”. „Topao zagrljaj, osmijeh, nježna riječ zahvale i sjaj u očima obradovane dječice je najljepša ovozemaljska nagrada za volontera Crvenog križa“, ističu žepački volonteri.
Pored mnogih realizovanih aktivnosti volontera Crvenog križa Općine Žepče, iza kojih je uspješna godina, svakodnevne aktivnosti nedavno su zamijenili malom zabavom za volontere, te im dodijelili priznanja. Za najbolju volonterku u 2020. godini izabrana je Katarina Miličević, za najboljeg volontera Samir Avdić, za najbolju mladu volonterku izbarana je Nikolina Pravdić, a najbolja ,,old school” volonterka je Samra Džerahović. Edina Bešlagić je volonterka koja je pokazala izuzetnu ustrajnost i odlučnost, Šejla Šačiragić je volonterka koja je ostvarila najveći napredak u 2020. godini, dok su MVP (Most Valuable Player) na akcijama za prikupljanje paketića Ilinka Relatić i Emel Mujić.