U Kantonalnoj bolnici Zenica je prošlog četvrtka izvršena operacija prednjeg križnog ligamenta, u ovom rutinskom zahvatu zeničkih ljekara novitet je tehnologija koja je korištena po prvi put u jugoistočnom dijelu Evrope. KBZ nastavlja s unaprjeđenjem tehnologija koje se koriste u operativnim zahvatima sportskih i drugih povreda. Nedavno su novi Plazma ablator za brzo i precizno uklanjanje i obradu tkiva „Smith&Nephew“ nabavili sredstvima koja su dobili od Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Specijalista ortoped mr.bio.sci.dr. Faruk Hodžić nam je kazao da operacije ove vrste u zeničkoj Bolnici rade već duži niz godina ali i da su pioniri ove tehnologije u širem regionu te su, kako im je izjavio proizvođač, prvi u jugo-istočnoj Europi koji posjeduju ovaj uređaj. Ovaj uređaj je u KBZ stigao prije desetak dana, nakon kraćih instrukcija od strane proizvođača i isporučioca stavljen je u pogon.


– Plazma ablator za brzo i precizno uklanjanje i obradu tkiva omogućava čišćenje koljena i operaciju hrskavice bez oštećenja okolnog tkiva i hrskavice, ubrzava nam sam tok operacije, rješava tkivo unutar koljena na bezbolan način i bez dodatnog oštećenja okolnog tkiva, kaže dr. Hodžić.


– S obzirom na to da smo ranije bili širom svijeta na edukacijama, nije nam trebalo puno vremena da usvojimo tu tehnologiju i odmah smo je primijenili na prvom operativnom zahvatu. Višestruke su prednosti u odnosu na uređaju koje smo ranije koristili. Plazma ablator za brzo i precizno uklanjanje i obradu tkiva omogućava čišćenje koljena i operaciju hrskavice bez oštećenja okolnog tkiva i hrskavice, ubrzava nam sam tok operacije, rješava tkivo unutar koljena na bezbolan način i bez dodatnog oštećenja okolnog tkiva. Plazma blade proizvodi temperaturu do 30 stepeni Celzija, dok je s prijašnjom tehnologijom temperatura rasla do 100 stepeni Celzija što je imalo druge posljedice po strukturu hrskavice i drugih struktura koljena. Upotrebom ove tehnologije, koju smo prvi kupili i usvojili u našoj ustanovi, napravili smo korak naprijed u pružanju usluga kod sportskih povreda i imamo mogućnost da napravimo odlične operativne zahvate -kazao je dr. Hodžić te dodao da je u razgovoru s menadžmentom KBZ-a zauzet kurs da se sve više forsira tzv. Mini-invazivna hirurgija, odnosno endoskopska hirurgija u svim hirurškim disciplinama gdje je to moguće primijeniti.
– Tako imate slične zahvate na neurohirurgiji, već duže godina se takvi zahvati rade na hirurgiji, također i duži niz godina kod nas na ortopediji ali smo, hvala Bogu, sad uspjeli obnoviti našu opremu i dobiti artroskopski stub zadnje generacije koji se koristi u najrazvijenijim zemljama. Sad smo što se tiče te tehnologije „rame uz rame“ s najjačim kliničkim centrima u regionu ali i šire -istakao je na kraju dr. Hodžić.