U SMŠ Žepče uz gimnaziju, školuju web dizajnere, medicinske tehničare/sestre, ekonomiste, komercijaliste, dizajnere odjeće, automehatroničare, CNC operatere, konobare/kuhare, vozače motornih vozila, frizere te od naredne školske godine i kozmetičare.

Dualno obrazovanje, nova zanimanja i saradnja s privrednicima


Srednja mješovita škola „Žepče“ Žepče, prošlog četvrtka je u prisustvu velikog broja učenika, roditelja i predstavnika političkog, kulturnog i društvenog miljea Općine, Kantona i FBiH, svečanim programom obilježila 47. rođendan i Dan škole. Najveća škola u ZDK-u po broju učenika, broju zaposlenih i broju zanimanja, može biti primjer drugima jer prati tržište rada. Prije svečanog programa koji je održan u Sali za tjelesni odgoj, u prostorijama škole i školskom dvorištu upriličena je prezentacija zvanja i zanimanja u ovoj srednjoškolskoj obrazovnoj ustanovi.

Praktična nastava

Gačić

Adil Gačić, direktor SMŠ Žepče, u svom govoru nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima učenika i uposlenika Škole, koja u odnosu na mnoge škole u BiH ide u korak s vremenom i promjenama koje donosi moderno društvo.
– Naša škola može biti primjer dobre prakse drugima u multietničkim sredinama kao što je naša općina Žepče. Kontinuirano vodimo računa i o planu upisa i upisnoj politici, tako da svake godine uvodimo nova zvanja i zanimanja. Tako smo, pored web dizajnera, auto mehatroničara, CNC operatera, ove godine uvrstili i novo zanimanje – kozmetičar. Dok pojedine općine tek pričaju o uvođenju dualnog obrazovanja, mi smo uveliko odmakli s tim i zahvaljujući poslodavcima s područja naše općine, naši učenici imaju priliku da pored praktične nastave u školskim radionicama, praksu obavljaju u tim firmama i ovom prilikom im se svima zahvaljujem -kazao je, između ostalog, Gačić.

Revija frizura

U ime Općine Žepče, prisutnima se obratio pomoćnik načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti, Ilija Barešić koji je istakao da kada se pogleda 10 godina unazad, SMŠ je za ne prepoznati, u pozitivnom smislu. Kazao je da je SMŠ, kao i sve ostale škole na području općine Žepče, jako dobro opremljena te da ako se želi napraviti uspješna škola i ugodna atmosfera, moraju se učenicima osigurati uvjeti da mogu samostalno krenuti u život.
Riječi podrške i hvale za učenike i djelatnike Srednje mješovite škole Žepče, uputio je i pomoćnik ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u ZDK, Marinko Tokić.


Svoj doprinos u organizaciji proslave Dana škole SMŠ Žepče, dali su i Glazbena škola Katarina Kosača – Kotromanić Žepče i JU Dom kulture Žepče.


Prigodan program

Nakon obraćanja direktora i gostiju, nastupila je Iman Ahmetović s pjesmom „Ima jedan svijet“. Marko Nenad Dropulja izveo je „Nocturno“, dok je Nadina Abidović recitirala „Strepnju“ od Desanke Maksimović. Poseban aplauz publike su izmamile članice Dramske sekcije sa svojim nastupom pod nazivom „Ženski razgovori“ koji je nastao iz zbirke duhovitih dramskih crtica Dušana Radovića. Potom je u zasluženu penziju ispraćena dugogodišnja pedagoginja i psihologinja Škole Vahida Selimović Bijedić, zahvalnicu i dar joj je uručio direktor Gačić. Program je nastavljen Borgesovim „Trenutkom“ u izvedbi Amela Delića. Školski zbor je iz pratnju orkestra izveo dvije numere „Jovano, Jovanke“ i „Kako je dobro vidjeti te opet“ što je bila muzička podloga za reviju frizura Frizerske struke. Njihovo umijeće i kreativnost publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Opremanje kabineta

Radionica mašinske struke

Frizersko-kozmetički salon

– Radionicu mašinske struke u vrijednosti oko 100.000 KM smo dobili zahvaljujući porodičnoj firmi našeg bivšeg učenika Harisa Osmanovića MEGA-METAL d.o.o a na čijem čelu je Emir Osmanović. I danas imamo saradnju s firmom Mega-metal te jedna od aktivnosti s pomenutom firmom je i posjeta samog sjedišta firme učenika i profesora mašinske struke, koja je planirana za kraj ovog mjeseca -kažu iz SMŠ Žepče i dodaju da je, zahvaljujući prije svega Općini Žepče, osposobljen prostor za izvođenje praktične nastave medicinske struke.
– Vjerujemo da ni jedna škola u Bosni i Hercegovini nema ovakav kabinet za praktičnu nastavu medicinske struke. Projekat ima naziv „Školska ambulanta“. Do početka naredne školske godine planirana ja izgradnja prostorije u kojoj će biti smješten moderno opremljen frizersko-kozmetički salon, a opremu za salon smo već obezbjedili, samo nam predstoje građevinski radovi koji su planirani po završetku nastave -istakli su iz SMŠ Žepče.

Uspjesi na takmičenjima

Škola radi i obrazuje učenike po dva nastavna plana i programa, na bosanskom i na hrvatskom jeziku, u šest zvanja i petnaestak zanimanja, ima jednu upravu i po jedno vijeće roditelja, učenika i nastavnika. Učenici zajedno nastupaju na sportskim, ali i takmičenjima iz znanja, a brojna su priznanja, medalje i pehari koje osvajaju na kantonalnim i federalnim takmičenjima. Na manifestaciji su posebno istaknuti uspjesi učenika na nedavno održanim kantonalnim takmičenjima. Rijad Grabus osvojio je 3. mjesto na takmičenju iz matematike dok je Faris Brzina pobijedio na takmičenju iz fizike. Odbojkašice iz SMŠ su osvojile 2. mjesto na kantonalnom takmičenju. Kad su u pitanju takmičenja na općinskom nivou, prva mjesta su osvojili odbojkaši i odbojkašice, kao i košarkaši i košarkašice. Obje ekipe su u takmičenju u nogometu zauzele 2. mjesto. U rukometu su djevojke bile uspješnije i osvojile 1. mjesto dok je muška ekipa završila na 2. mjestu. Monika Antolović je u pojedinačnoj kategoriji osvojila 3. mjesto u stonom tenisu dok je Dominik Zovko bio 2. u šahu. Nakon upriličenog kulturno-zabavnog programa, gosti su imali priliku družiti se u restoranu škole, gdje su se učenici ugostiteljskog smjera iskazali svojim kulinarskim i ostalim vještinama.