Posao koji je i danas za Javno komunalno preduzeće „Radnik“ Zavidovići primaran, nekada je bio sadržan i u njegovom nazivu „Zelenilo Zavidovića“. Za održavanje čistoće i ljepše Zavidoviće rade i brinu još od davne 1960. godine.
Uvijek radno u „Radniku“
Tokom 64 godine rada i postojanja, mijenjali su naziv preduzeća, smjenjivale se rukovodeće strukture, način organizacije rada i radnici. Od 2006. godine su Javno komunalno preduzeće „Radnik“ d.o.o. Zavidovići, a od osnivanja do danas njihova misija je ista, čist i lijep grad Zavidovići.
U djelatnost JKP „Radnik“ Zavidovići spadaju, vodosnabdijevanja, kanalizacija, proizvodnja i distribucija toplotne energije, skupljanje i odvoz otpada, poslovi na zelenoj pijaci a vrše i usluge zimske službe na urbanom području grada. Ove poslove obavljaju 94 uposlenika ovog preduzeća.
Elektronsko očitavanje vodomjera

Halilović

Kada je u pitanju aktivnosti za naredni period, prema riječima direktora JPK Radnik, Amera Halilovića, jedan od predstojećih projekata je elektronsko očitavanje vodomjera.
– Elektronsko očitavanje vodomjera će ubrzati tu vrstu posla. U ovoj godini bi trebala biti urađena prva faza posla što podrazumijeva pokrivanje gradske zone odnosno kolektivnog stanovanja u urbanom dijelu grada, kazao nam je direktor Halilović te istakao da je ovo preduzeće realizovalo i projekt nabavke 6.000 kanti koje su podijeljene korisnicima.
Zamisao je, kaže Halilović, da urbani dio grada, sa individualnim objektima stanovanja, budu obezbjeđeni sa dvije kante za selektirani otpad.
Poslove iz domena djelatnosti komunalnog preduzeća, prate nadležno kantonalno ministarstvo i federalni Fond za zaštitu okoliša.
Ekološki projekti
Pored svojih redovnih aktivnost, apliciraju i na pozive za podršku ekološkim projektima. Tako je nedavno JKP „Radnik“ raspisalo konkurs za najbolje likovne i literarne radove na kojem su učešće uzeli učenici osnovnih i srednjih škola s područja grada Zavidovići a ovo preduzeće organiziralo je takmičenje učenika zavidovićkih osnovnih i srednjih škola te mališani iz ustanova predškolskog odgoja. U pitanju je projekt koji podržava federalni Fond za zaštitu okoliša.
-Dobili smo tri projekta, a jedan od njih je „Jačanje javne svijesti o zaštiti okoliša na području Grada Zavidovići“. Odabir za ovu oblast je rezultat naših iskustava i određenih problema po pitanju očuvanju okoliša. Jedna od aktivnosti je u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje kada je raspisan Konkurs za najbolje literarne i likovne radove na temu „Sačuvajmo planetu Zemlju, svaka kap vode je bitna“, kaže direkor Halilović.
Ističe, da već za koji dan slijedi naredna aktivnost pomenutog projekta, a ovaj put će se odnositi na zaštitu okoliša sa akcentom na otpad. Potom će, također kao aktivnost pomenuotg projekta, biti organizirana i stručna edukacija za uposlenike preduzeća.
Nagrade za najbolje radove
Na konkurs/javni poziv koji je raspisalo JKP Radnik, u okviru projekta „Sačuvajmo planetu Zemlju, svaka kap vode je bitna“, pristiglo je 119 likovnih i 62 literarna rada
Komisije za odabir najboljih radova imale su pune ruke posla jer je na takmičenje prijavljeno na desetine radova mališana iz predškolskih i školskih ustanova. Članovi komisije za odabir najboljih likovnih radova: prof. Biljan Vrbić Mačak, predsjednica te nastavnice Anita Brčaninović i Zineta Sejkanović. Ko su autori najboljih literarnih radova odlučivala je komisija u sastavu: prof. Nevzeta Taletović, predsjednica i nastavnice Fatima Džaferović i Aida Mulahalilović.
Na Konkursu su učešće uzeli i mališani iz Edukativnog kutka „Bambino“, Javne ustanove Gradski vrtić Zavidovići i predškolci iz JU Osnovna škola Gostović. Nagrađena djeca predškolskog uzrasta za najbolje likovne radove su:
1. Merjem Burkić,
2. Esma Buljubašić i
3. Zara Ćatić,
dok su nagrade za učešće uručene Amni Alić i Asji Gluhić.
Nagrađeni učenici osnovnih škola: prvo mjesto Nusejba Jusufović, OŠ „Kovači, drugo mjesto pripalo je Amini Memčić, „Druga osnovna škola“ i treće mjesto za likovni rad osvojila je Esma Hutinović, „Druga osnovna škola“.
Za najbolje likovne radove učenika srednjih škola nagrađeni učenici su: prvo mjesto Lejla Hasić, Srednja tehnička škola, drugo mjesto Merima Polić, Srednja tehnička škola, treće mjesto Adna Frkatović, JU Gimnazija „Rizah Odžečkić.
Nagrade za literarne radova dodijeljene su učenicima osnovnih i srednjih škola.
U kategoriji osnovnih škola nagrađeni su, za prvo mjesto Lejla Hasić, „Prva osnovna škola“, drugo mjesto Asja Bećević, „Druga osnovna škola“ i treće mjesto Lajla Joldić, „Prva osnovna škola“.
Nagrađeni učenici srednjih škola za literarne radove su: prvo mjesto Nasiha Horozović, Srednja tehnička škola, drugo mjesto Sedina Šadičkić, JU Gimnazija „Rizah Odžečkić“ i trećeplasirana Lamija Buljubašić, JU Gimnazija „Rizah Odžečkić“.