Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, protekle sedmice održan je trodnevni, 11. po redu, Sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN’s Zenica 2023”. Organizator Sajma je Udruženje poljoprivrednika ZDK, a generalni pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona.
Pomoć poljoprivrednim proizvođačima
„I ova Vlada će biti posvećena pomoći poljoprivrednim proizvođačima, jer smatramo da je ulaganje u organsku proizvodnju jedan od ključnih prioriteta iz razloga što svi trebamo da imamo zdravu prehranu. I na ovaj način što smo generalni pokrovitelji ovog sajma smo pokazali da nam je značajno da oni koji su vrijedni, koji proizvode i u jako teškim okolnostima rade da bi proizveli jedan zdrav proizvod da ćemo dati veliku podršku i ovo je jasna poruka da će i u budućnosti, u budućem radu i djelovanju Vlade ZDK, jedan od ključnih prioriteta biti, svakako, i poljoprivreda“, rekao je Nezir Pivić, premijer ZDK, koji je i svečano otvorio ovogodišnji Sajam.
Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Jasmin Čajić je rekao da ovo ministarstvo naredne godine planira povećati poticaje za poljoprivredu. „Čim se Budžet usvoji, odmah ćemo krenuti sa Programom poticaja za 2024. godinu, kako bi što prije ta sredstva mogli implementirati, a kako bi što prije ta sredstva došla do naših građana kojima su najpotrebnija“, rekao je ministar Čajić. Dodao je da je Vlada ZDK, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, na sjednici Vlade, održanoj u petak, usvojila više odluka i zaključaka u iznosu od 249.241,00 KM, a koji su vezani za realizaciju Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2023. godinu.
Izloženo preko 5.000 proizvoda
Sajam je, ove godine, održan pod sloganom “Poljoprivreda je važna”, a prema riječima Refika Alihodžića, direktora, ali i izlagača, Sajma, svoje proizvode je predstavilo preko 100 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine. „Drago nam je da imamo izlagače u ovolikom broju. Možemo se pohvaliti da imamo raznovrsne ponude – meda, krompira, luka, raznih sireva, rukotvorine, domaća jela,… Imamo izloženo preko 5.000 proizvoda“, rekao je Alihodžić, dodajući da će, u okviru Sajma, biti održan je i okrugli sto, kao i bogat kulturno-umjetnički program.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju