Crveni krst Federacije BiH je organizovao Federalne susrete dobrovoljnih davalaca krvi, posvećene humanim ljudima koji svakodnevno svojom krvlju spašavaju ljudske živote. Na ovim susretima su uručena i prigodna priznanja, posebno za one koji su krv darovali 50, 75 i 100 puta. Jedan od onih koji je dobio priznanje “Zlatni znak” za 100 puta darovanu krv je i Visočanin Samir Džafić, što je još jedan dokaz njegove humanosti, pošto krv daruje aktivno već 37 godina.
“Velika je ovo čast i prije svega hvala dragom Bogu što mi je podario zdravlje i omogućio da sve ovo izvedem, ali hvala i mojoj porodici koja je uvijek imala razumijevanja, koja me u svemu tome podržavala, ali i često ‘tjerala’ da idem kada to već mogu raditi. Stotinu puta je krv darovana, a ako sam spasio samo jedan život ja sam prezadovoljan i sretan. Istinski, dajem ovo samo iz humanih razloga te se nadam da će se i drugi uključiti i da će se što više ljudi posvetiti ovom humanom gestu”, pojašnjava Džafić.
Prvi put krv je darovao 1986. godine kao vojnik u Somboru, na odsluženju vojnog roka, a tada nije ni slutio da bi mogao doći do brojke koju zaista rijetki uspiju ostvariti u svojim životima.
“Prvi put sam krv darovao u JNA, a nakon toga nekoliko puta sam, da budem iskren, darovao krv da bi dobijao slobodan dan na poslu. No poslije toga se probudila ljubav i svaki naredni put kada sam darovao krv imao sam neki osjećaj unutrašnjeg ispunjenja, bio sam veoma sretan i to se nastavilo evo dugi niz godina. Kako bi pojedini sportisti imali neke svoje ciljeve kao što je npr. finale ili zlatna medalja, tako je i moj cilj bio da dođem do ovoga, što je za mene naravno moja ‘zlatna medalja’, odnosno ovo priznanje koje sam dobio”, dodao je.
Njegova želja je da se u akcije dobrovoljnog darivanja krvi uključi što više mladih ljudi, jer nikada ne znate kada vaša krv može spasiti nečiji život. Sa druge strane, to je i svojevrsna kontrola vlastitog zdravlja, što je posebno istakao.
“Meni je zaista zadovoljstvo što mogu darovati krv, jer je to na određeni način i potvrda mog dobrog zdravlja i u 58. godini života. Zato bih svima preporučio da se uključe i odazovu na ove humane akcije. Moja kćerka Alma je krenula mojim stopama, također i supruga je preko 20 puta darovala krv, no zbog terapije više to nije u mogućnosti, a na akcije se odazivaju i moj sin te brat te mogu reći da smo ažurnija porodica po tom pitanju”, dodao je Džafić te najavio da mu je naredni cilj da stigne do brojke od 125 puta darovane krvi.