Sa prošlogodišnje dodjele nagrada

„Samo jedna Zemlja” bio je slogan konferencije u Štokholmu, prve svjetske konferencije o zaštiti okoliša održane 1972. godine. Pola vijeka kasnije, slogan još uvijek vrijedi i nikad nije bio aktuelniji jer je planeta Zemlja naš jedini dom.
Zato se ovogodišnjim Svjetskim danom zaštite okoliša, koji je obilježen 05. juna, želi naglasiti važnost kolektivnog i transformativnog djelovanja na globalnom nivou.
Tema ovogodišnjeg Konkursa “Napiši priču-uradi sliku” je “Samo jedna Zemlja-Za nas, za našu djecu…”. Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona da šalju svoje radove.
Šta ti, tvoji prijatelji i tvoja porodica radite kako bi zaštitili Zemlju, jedini dom koji imamo?
Jesi li počeo mijenjati svoje navike, utičeš li pozitivno na druge i kako vidiš budućnost naše planete Zemlje?
Napiši, nacrtaj, naslikaj, osvoji nagradu i pokaži da možemo biti drugačiji i bolji. Pokaži kroz priču, pjesmu i crtež da možemo Zemlju učiniti lijepim i zdravim domom za sve nas, za buduće generacije, za našu djecu.


Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu
okoline ZE-DO kantona i NIPD “Naša riječ” raspisuju

K O N K U R S
«Napiši priču – uradi sliku»

PREDMET
Literarni i likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola
u ZE-DO kantonu o temi
„ Samo jedna Zemlja – Za nas, za našu djecu… ”

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU
Pravo učešća na konkursu imaju djeca osnovnoškolskog uzrasta, od 7 do 15 godina, te srednjoškolci, iz svih osnovnih i srednjih škola na području ZE-DO kantona.

PRAVILA KONKURSA
Iz svake škole na Konkurs može biti poslan neograničen broj
literarnih i likovnih radova.

ROK ZA PRIJAVU
Konkurs je otvoren do 02. decembra 2022. godine.

MJESTO PODNOŠENJA PRIJAVA
Literarne i likovne radove treba slati na adresu redakcije:
«Naša riječ» Zenica, Bulevar Kralja Tvrtka I, broj 1, 72000 Zenica.
Literarne radove možete slati i na mail adresu: [email protected]

NAGRADE
Bit će dodijeljeno ukupno 12 (dvanaest) nagrada, za najbolje literarne i likovne radove. Prva nagrada za učenike osnovnih škola iznosi 200 KM, druga nagrada 150 KM, a treća nagrada je 100 KM. Nagrade će se dodjeljivati posebno za literarne, a posebno za likovne radove. Prva nagrada za učenike srednjih škola iznosi 250 KM, druga je 200 KM, a treća 150 KM. Također, nagrade će se dodjeljivati posebno za literarne i likovne radove.
Posebna nagrada: Škola koja bude učestvovala sa najvećim brojem radova (računaju se likovni i literarni) dobit će godinu pretplate na časopis „ZE-DO eko“, na broj primjeraka koji je adekvatan broju poslanih radova.
I ove godine dodjelit ćemo i specijalnu nagradu za najkreativnijeg učesnika konkursa, novčana vrijednost nagrade je 100 KM.

OCJENJIVAČKI SUD
Ocjenjivački sud bit će sastavljen od eminentnih stručnjaka ekologa,
umjetnika i novinara.

OBJAVLJIVANJE REZULTATA KONKURSA
Objavljivanje rezultata konkursa bit će u listu «Naša riječ». Svi nagrađeni literarni i likovni radovi biće objavljeni u časopisu ”ZE-DO eko”, kao i još po deset najuspješnijih literarnih i likovnih radova.