Dobitnici Nagrade rektora: Imamović, Radončić, Luković i Mahmić sa rektorom Kukićem

Promocija završenika prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici, zbog epidemiološke situacije, održana je na fakultetima, u periodu od 19. do 24. oktobra ove godine, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.
Promovisano 508 diplomanata

Detalj sa svečanosti

Ove godine, promovirano je ukupno 508 diplomanata, od kojih su 471 završenici prvog ciklusa i 37 završenici drugog ciklusa. „U ovoj godini obilježavamo 20 godina rada i postojanja Univerziteta u Zenici. Zbog koronavirusa, primorani smo da jednu svečanost, koju smo svake godine obilježavali krajem oktobra, ovoga puta organiziramo na drugačiji način, odnosno da dodjelu diploma i promociju naših diplomanata realiziramo poštujući epidemiološke mjere po fakultetima, u periodu od pet dana. Pokušali smo da to, ipak, bude jedan svečani trenutak i događaj, kako za studente, tako i za njihove porodice, ali i da, također, ispoštujemo odredbe, kako bi zaštitili zdravlje studenata i naših zaposlenika“, kazao je prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici. Obilježavanje 20 godina rada i postojanja Univerziteta u Zenici je, kako je istakao rektor Kukić, prilika i za podsjećanje na sve dobre rezultate koje je Univerzitet ostvario u proteklom periodu. „Prvenstveno mislim na osnivanje novih fakulteta, novih studijskih programa, realizaciju nekoliko vrlo značajnih naučno-istraživačkih projekata, našu saradnju sa zajednicom. Ali, isto tako, ovo je i trenutak kada moramo uočiti određene velike i manje nedostatke. Prije svega, riječ je o trendu opadanja broja studenata u ovim proteklim mjesecima, a to će, izgleda, biti praksa i u budućnosti. Morat ćemo povesti više računa o kvaliteti online nastave i tom procesu modernizacije i digitalizacije Univerziteta, a to znači i našem boljem položaju na Webometricsu. Isto tako, težit ćemo da poboljšamo naučno-istraživački rad i, ono što je ključno u nekom narednom periodu, obezbijedimo kvalitetnu infrastrukturu“, rekao je rektor Kukić.

Promocija diplomanata I i II ciklusa studija na Politehničkom fakultetu

Ovo je prva godina u kojoj dodjela diploma nije održana u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, nego su svi fakulteti dodjeli diploma pristupili na različite načine. Promocija i dodjela diploma na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici održana je protekle subote. „Mi smo odlučili da taj svečani čin bude upriličen u prostorijama Fakulteta, u malim grupama. Ispraćamo jednu generaciju, drugu dočekujemo i za nas je to poseban događaj. Važno je istaći činjenicu da smo svi mi svjedoci ovih okolnosti i uslova pod kojima funkcionira cjelokupna društvena zajednica i da je to, neminovno, zahvatilo sve sfere života, pa tako i fakultete, s obzirom na odvijanje nastavnog procesa“, rekao je prof.dr.sci. Alaudin Brkić, dekan Ekonomskog fakulteta.
Svečan čin za Univerzitet, akademsku zajednicu i društvo
Univerzitet u Zenici je posebno ponosan na svoje najbolje studente, a svečana dodjela Nagrada rektora za najbolje studente sva tri ciklusa studija, kao i Promocija doktora nauka Univerziteta u Zenici održana je jučer (ponedjeljak, op.a.), u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. „Ovo je jedan od najsvečanijih dana za svaki univerzitet, akademsku zajednicu i društvo, općenito. Naravno da je to velika svečanost i za naš Univerzitet. Nažalost, zbog djelovanja koronavirusa, morali smo ovu svečanost organizirati na malo neuobičajen način, ali smo se, ipak, potrudili da tu promociju realiziramo kao svojevrsnu svečanost. Doktori nauka, po mom skromnom mišljenju, predstavljaju neku novu snagu i energiju, koja je neophodna našem bh. društvu, kako bi se ono moglo mijenjati u pozitivnom smislu. Dobrodošli su našem društvu, jer upravo nam takvi ljudi, takav potencijal i energija trebaju. Treba nam znanje, jer jedino znanjem možemo mijenjati ove okolnosti u kojima trenutno živimo“, poručio je rektor Kukić. Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prof.dr. Spahija Kozlić je, u svoje, i u ime Vlade ZDK, čestitao najboljim studentima i doktorantima, te napomenuo da je potpisan i Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, koji je ujedno i prvi Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja od kada postoji Univerzitet u Zenici. „Kolektivnim ugovorom znatno će biti pojačana materijalna i svaka druga prava zaposlenih na Univerzitetu u Zenici. Također, želim reći da Vlada čvrsto stoji iza Univerziteta u Zenici. Da je to tako, potvrđuju i podaci da smo, u ovih proteklih godinu i po, odobrili sedam studijskih programa – dva dodiplomska, dva magistarska i tri doktorska. Na taj način, širimo prisutnost svih ciklusa, u okviru gotovo svih naučnih oblasti, koje pokriva UNZE. Mislim da ćemo zajedničkim naporima ovaj Univerzitet i dalje voditi u onom smjeru u kojem treba ići visoko obrazovanje, a to je istraživanje, poučavanje i napredak zajednice“, rekao je ministar Kozlić.

Promocija diplomanata I i II ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu

Znanje je najvažniji resurs za razvoj društva
Promovisana su četiri doktora pravnih nauka: Franjo-Krešimir Šenjug, Davor Bubalo, Ramo Ljevaković i Dženana Radončić. „Danas se promovišem na čast doktorice pravnih nauka i to je veliko zadovoljstvo, kako za mene lično, tako, vjerujem, i za Univerzitet i širu zajednicu. Smatram da je moderno društvo u kome živimo zapravo društvo znanja, tako da ne bih rekla da je znanje potcijenjeno. Sve su jači napadi na znanje, a što se pogotovo pokazalo tokom posljednjih nekoliko mjeseci, i pojavilo se određeno stanje sumnje i neizvjesnosti, ali smatram da je jedini odgovor na to-još više znanja. Poruka koju želim da uputim svim budućim studenticama i studentima jeste da koriste naučnu znatiželju, da gledaju da iskoriste svaku priliku da steknu što više znanja i da razviju svoje vještine, jer to je jedini način na koji možemo sebe staviti u funkciju održivog razvoja društva. Znanje je resurs koji je, po mom mišljenju, trenutno najvažniji za razvoj društva i to svako od nas treba imati u vidu. Vjerujem da moje kolegice i kolege sa Univerziteta i ja trebamo, svojim ponašanjem i naučno-istraživačkim radom, da stimulišemo, ohrabrimo i potstaknemo sve buduće generacije da se na isti način, odgovorno i naučno, nose i odnose spram društvenih problema“, kazala je Radončić.
Nagrade rektora Univerziteta u Zenici za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija s najboljim uspjehom za akademsku 2019/2020. godinu dobili su: Larisa Mahmić, prof. (diplomirana studentica I ciklusa studija Filozofskog fakulteta UNZE), Ajša Luković, dipl. pravnik (diplomirana studentica I ciklusa studija Pravnog fakulteta UNZE), Damir Imamović, MA prava (diplomirani student II ciklusa studija Pravnog fakulteta UNZE) i Dženana Radončić, DR pravnih nauka (diplomirana studentica III ciklusa studija Pravnog fakulteta UNZE).
„Naučila sam dosta toga studirajući na Univerzitetu u Zenici. Znanje koje sam tu dobila je prepoznato na internacionalnom nivou. Četiri godine dodiplomskog studija su za mene lično, zaista, bile plodonosne: dobila sam četiri Povelje dekana, Federalnu nagradu, te Nagradu rektora. Uložila sam dosta truda i ljubavi u ono što sam radila, a to se isplatilo. Zauvijek ću biti zahvalna pojedinim profesoricama koje su prepoznale moje akademske kvalitete, te su mi pomogle da ih usavršim. Zahvalna sam i Univerzitetu u Zenici na svim iskustvima, ali, nažalost, Filozofski fakultet mi nije pružio priliku za daljnji razvoj, te me je moj akademski put odveo drugdje. Trenutno sam na master studiju engleskog jezika i književnosti na Internacionalnom Burch univerzitetu“, kaže Mahmić.
Za Ajšu Luković, kako je i sama istakla, studiranje na Univerzitetu u Zenici, konkretno Pravnom fakultetu, predstavlja izuzetnu čast. „Kvalitet dobijenog znanja je neupitan, a iskustva koja se ostvare kroz vannastavne aktivnosti doprinose da na koncu svog dodiplomskog studija budete potpuno spremni za rad i radne obaveze. Moram priznati, kako Univerzitet u Zenici i Pravni fakultet nisu bili moja prva namjera i želja, ali gledajući sada, iz ove pozicije, studiranje na ovom Univerzitetu i Fakultetu je nešto najbolje što mi se moglo dogoditi. O izuzetnosti Pravnog fakulteta i Univerziteta u Zenici govori i činjenica da nastavljam svoje obrazovanje na II ciklusu studija na Pravnom fakultetu i to na katedri za Historiju države i prava, a i planovi da III ciklus studija završim upravo na istom, svom, fakultetu. Nažalost, nismo imali veliku ceremoniju promocije završenika I i II ciklusa studija u Gradskoj Areni „Husejin Smajlović“ zbog posljedica pandemije COVID-a 19 i mogu kazati da smo uskraćeni za prekrasne uspomene, ali nadam se da će sljedeće generacije imati sreću iskusiti i takav događaj“, kazala je Luković.