Protekle sedmice su u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine pripreme odradile juniorske reprezentativke naše države. Selektor Dragan Jevtić je na ovo okupljanje pozvao Saru Bahtijaragić s kojom smo obavili razgovor. Iako rođena u Norveškoj, ova mlada Bosanka nije imala dvojbe oko odabira reprezentativnog dresa.


– Status djevojaka i žena je jako dobar u Norveškoj. Sve smo izuzetno cijenjene i imamo jednaka prava kao i muškarci, bez razlike. Želim iskoristiti ovaj razgovor da svim Bosankama čestitam 8. mart – Međunarodni dan žena -kaže Bahtijaragić.


– Nogomet treniram od svoje 6. godine. Svi u mojoj porodici su oduvijek bili u sportu, nakon prvog treninga sam se zaljubila u ovaj sport i evo skoro već 13 godina sam u nogometu. Trenutno igram za juniorsku ekipu Vålerenga u drugoj ligi, a naša prva ekipa je u najvišem rangu takmičenja u Norveškoj. Imala sam neke pozive iz norveškog nogometnog saveza, ali kad je stigao poziv iz Bosne nisam se dvoumila. Iako nisam rođena ovdje, osjećam se kao Bosanka. Divno sam se osjećala na ovom okupljanju u Zenici, stekla sam mnogo novih prijateljica. Iako sam navikla razgovarati na treninzima na norveškom jeziku, vrlo brzo sam se uklopila. Moja velika želja je jednog dana zaigrati u „A“ reprezentaciji -kaže nam Sara te dodaje da osim nogometa voli u snowboarding te je već niz godina trenerica u lokalnom klubu.
– Obučavam u našoj školi skijanja kako mlađe tako i starije, imala sam polaznike koji su i više od 30 godina stariji od mene. Naravno, obrazovanje ne smije biti zapostavljeno. Trenutno sam završna godina srednje škole i moj plan je da upišem studij za fizioterapeuta -rekla je na kraju razgovora naša reprezentativka.