Član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Saša Handžić, na nedavno održanom prvom izdanju Internacionalnog festivala pozorišta pod nazivom „ŽiviFest“ u Živinicama dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Neće biti smak svijeta“. Žiri u sastavu Vlado Kerošević iz Tuzle, dr. Ljiljana Čekić iz Banja Luke i dr. Almir Bašović iz Sarajeva nije imao dvojbe oko dodjele ovog priznanja a Handžić kaže da je vijest o nagradi stigla u neuobičajenom terminu.
– Za nagradu sam saznao u 1:30 ujutro i, naravno, bio sam sretan što me kolegica iz predstave probudila da mi saopšti odluku stručnog žirija, pogotovo što su individualne nagrade dobile i moje dvije partnerice iz predstave Darja Rizova i Džana Džanić, kao i rediteljka Nina Nikolikj. Iako je umjetnost teško posmatrati kao takmičenje, nagrade doživljavam kao valorizaciju dosadašnjeg rada, ali i obavezu da održite kvalitet narednih izvedbi, posebno kada cijenite mišljenje članova žirija koji su vam tu nagradu dodijelili -rekao je Handžić u razgovoru za „Našu riječ“.
Ovaj put, nagrada je došla za angažman izvan matičnog pozorišta. Pitali smo Handžića kako je bilo raditi s ekipom iz SARTR-a.
– Pored SARTR-a koproducenti na ovom projektu su i Makedonski narodni teatar Skoplje i Peripetija produkcija također iz Skoplja. Izuzetno sam prije svega zahvalan što su nam SARTR kao jedna od najznačajnijih teatarskih kuća u BiH i MNT Skoplje kao najveći teatar u Sjevernoj Makedoniji ukazali povjerenje i uvrstili ovu predstavu na svoje redovne repertoare. U SARTR-u smo već odigrali 5 repriznih izvođenja, a Skopska premijera će biti 24. novembra u okviru Internacionalnog festivala MOT u okviru „Mladinskog kulturnog centra“ Skoplje. Kompletan produkcijski tim iz oba teatra je maksimalno profesionalno obavio svoj dio posla, već nakon prve probe smo se osjećali kao da radimo kod svoje kuće i zaista je bilo uživanje u takvoj atmosferi raditi predstavu. Također, punu podršku su nam dali direktorka MNT-a Simona Ugrinovska i direktor SARTR-a Aleš Kurt. Sve ovo ne bi bilo moguće bez izvrsnog dramskog teksta Adnana Lugonića u koji smo se svi zaljubili već nakon prvog čitanja -kaže Handžić koji se kraju razgovora posebno zahvalio izuzetnom domaćinu Elmiru Krivaliću, koji je ujedno i idejni tvorac festivala „ŽiviFest“.
– Elmir je napravio istinsko teatarsko čudo. U Živinicama, koje nemaju profesionalnu teatarsku kuću, organizovao je respektabilan festival i pokazao da se ljubavlju, radom i znanjem mogu „pokrenuti planine“ uprkos mizernim ulaganjima u kulturu. Iskreno se nadam da će „ŽiviFest“ postati tradicionalan festival, a Živinice grad u koji će se teatarski umjetnici rado vraćati -kazao je Handžić.