U „Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona“, nedavno su objavljeni novi Kriteriji o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika i odgajatelja i ostalih radnika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na području Zeničko-dobojskog kantona.
Kako kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK, novi Kriteriji su dodatna poboljšana verzija ranijih kriterija a koji su, kako ističe, svakako bili najtransparentniji i najbolji na području cijele Bosne i Hercegovine, gdje je u potpunosti isključen ljudski faktor prilikom prijema radnika u osnovne i srednje škole.
„Mi smo samo, kroz praktičnu primjenu Kriterija u proteklom periodu, uočili određene mogućnosti zloupotreba, u smislu konkursa, onih ljudi koji već rade na neodređeno radno vrijeme kako bi pogodovali i poboljšali situaciju neke druge kategorije koje su imale prioritet pri bodovanju i na taj način smo željeli i to otkloniti. S druge strane, ono što je jako važno, jeste da smo pokušali pojednostaviti dokumentaciju koja treba da se preda prilikom konkurisanja na posao. Pojasnili smo, kod određenih prioriteta, koja je to tačno dokumentacija koju trebaju dostaviti i mislim da je ovo jedna verzija koja je trenutačno otklonila svaki mogući vid bilo kakve manipulacije koje su ranije bile apsolutno svedene na minimum. Dakle, Zeničko-dobojski kanton još jedanput pokazuje da jeste i da ostaje lider u zakonskoj legislativi na području Bosne i Hercegovine. Ovi Kriteriji jesu ogledni primjer kojima se služe svi ostali kantoni u Federaciji“, kaže Šatorović, ističući da očekuje da će najnovije izmjene Kriterija, koje su sindikati usaglasili zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, biti nešto što će primijeniti i ostali kantoni.