Pri kraju konkursne procedure za prijem radnika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na području Zeničko-dobojskog kantona, prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK nisu zabilježene veće neregularnosti. Tome su doprinijeli i novi Kriteriji o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika i odgajatelja i ostalih radnika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na području ZDK, kojima je u potpunosti isključen ljudski faktor prilikom prijema radnika u osnovne i srednje škole.
„Bilo je određenih žalbi na bodovanje kandidata ali, prije svega, zbog dilema komisija šta se boduje po pitanju nekih obrazovnih institucija koje su ekspresno riješene. Možemo kazati da je Zeničko-dobojski kanton i ove godine pokazao da je najtransparentniji u prijemu kandidata u osnovnim i srednjim školama, da su se Kriteriji pokazali izuzetno efikasnim, da su izmjene i dopune koje su napravljene početkom juna definitivno još dale dodatni kvalitet ovom kompletnom procesu i sigurni smo da će bez većih poteškoća svi radnici koji su prvorangirani 1. septembra ući na svoja radna mjesta“, kaže Šatorović.
Tehnološkim viškom, kaže Šatorović, proglašeno je 100 osoba, međutim niko od tih radnika nije ostao bez posla. „Pravilnicima koje su usaglasili resorno ministarstvo i Sindikat te osobe su zbrinute u druge škole, obrazovne ustanove, tako da će oni nastaviti svoj rad, primati svoju platu i niko od njih neće biti oštećen niti za jedan dan. To je još jedan pokazatelj da uspješna saradnja Ministarstva i Sindikata definitivno daje rezultate. Naravno, moramo pohvaliti i senzibilitet resornog ministarstva i ministra Spahije Kozlića koji je za sve radnike kojima je bio problem da se pronađe modalitet da nastave svoj radni angažman iznašao rješenje i da će ostati na poslu i ovu školsku godinu“, ističe Šatorović.