Opći izbori su iza nas. Iako rezultati još nisu ni potpuni niti zvanični, manje-više se zna koliko je koja stranka osvojila mandata. U Zeničko-dobojskom kantonu najveći broj glasova osvojila je Stranka demokratske akcije, a slijede Socijaldemokratska partija, Bosanskohercegovačka inicijativa-Kasumović Fuad, Demokratska fronta… O izborima, rezultatima i formiranju vlasti razgovarali smo s Miralemom Galijaševićem, predsjednikom SDA u Zeničko-dobojskom kantonu, bivšim premijerom i federalnim zastupnikom, koji je na ovim izborima dobio još jedan mandat u Parlamentu FBiH.
NR: Jeste li zadovoljni rezultatima Općih izbora?
GALIJAŠEVIĆ: Svakako da sam zadovoljan, jer je Stranka demokratske akcije ostala najjača politička stranka u Zeničko-dobojskom kantonu. Još traje prebrojavanje glasova, ali je sigurno da će SDA osvojiti najmanje 11 mandata u Skupštini, koliko smo imali u prethodnom sazivu, a vjerovatno i 12. Moje zadovoljstvo bi bilo potpuno da je naš lider Bakir Izetbegović pobijedio u utrci za Predsjedništvo BiH. On je sigurno moralni pobjednik izbora, jer se sam suprotstavio kandidatu kojeg je podržavalo 11 stranaka.
Bolji rezultat
U borbi jedan na jedan, a to je utrka za parlamente, SDA je pokazala svoju snagu i da uživa povjerenje građana. SDA sama ima mnogo više glasova nego naredne dvije, pa možda i tri stranke. Građani su prepoznali rezultate rada Vlade ZE-DO kantona, koju predvodi SDA, a koja je protekle četiri godine, kao i prethodni saziv Vlade u kojem sam bio premijer, napravila značajne iskorake u svim sferama života.
Raduje me da su sve općinske organizacije napravile bolji rezultat nego prije četiri godine. Pored kantonalnog nivoa, imamo veći broj glasova na nivou FBiH i države BiH. SDA svakako ostaje lider u političkim procesima.
Teška kampanja
NR: Kako ocjenjujete kampanju koja je prethodila Općim izborima?
GALIJAŠEVIĆ: Nažalost, kampanja je bila izuzetno teška, ali smo nastojali da dođemo do svakog građanina i da mu predstavimo rezultate našeg rada i naš izborni program. Naši politički oponenti su kampanju gradili na kritici SDA, podmetanjima i lažima, jer naprosto ničim drugim nisu imali da se hvale. Uostalom, “jedanestorku” je i povezalo neprijateljstvo prema SDA. Druga poveznica i ne postoji, jer je to jedan politički bućkuriš. Narod je to prepoznao i dobro kaznio na ovim izborima. Većina tih stranaka je u našem kantonu dobro podbacila, a neke su i završile parlamentarnu karijeru.
Položili račun
SDA je građanima položila račun i pokazala da smo uradili glavninu onoga što smo obećali. Ne treba zaboraviti da smo tri od četiri godine mandata radili u okolnostima pandemije virusa korona i donosili vrlo efektne mjere koje su spasile naše zdravstvo, privredu, poljoprivrednike, unaprijedili boračku i socijalnu zaštitu, gradili puteve, vodne objekte, realizirali razvojne projekte. Cijenim da je protekli mandat bio uspješan i da smo napravili dobru osnovu za novi iskorak u naredne četiri godine.
Nova koalicija
NR: Najavili ste da ćete ubrzo početi pregovore oko formiranja vlasti. Postoje li obrisi nove koalicije?
GALIJAŠEVIĆ: SDA već vodi pregovore s potencijalnim koalicionim partnerima, ali je još rano govoriti o mogućim koalicijama. Ponudili smo im svoj izborni program i otvoreni smo za sve stranke koje imaju izborni kapacitet. Napravit ćemo zajedničke programske ciljeve čija će realizacija biti zadaća svih partnera. Želimo uspostaviti stabilnu skupštinsku većinu koja će naredne četiri godine stajati iza nove vlade i uspješno odgovarati izazovima. Protekla dva mandata iza Vlade ZE-DO kantona je bila većina od minimalnih 18 ruku, što govori da su naše koalicije stabilne i da pružena ruka SDA garantuje stabilnost i odgovornost. SDA ostaje lider u ovim procesima i sve govori da ćemo formirati vladu.