Zenica je bila u središtu pažnje javnosti prije Općih izbora, a i danas kada se još prebrojavaju glasovi za parlamente. U fokusu su bili glavni politički oponenti SDA i stranka Fuada Kasumovića. Kampanja, rezultati i očekivanja tema su razgovora sa čelnikom SDA u Zenici prof.dr. Nezirom Pivićem, koji je nakon dužnosti zamjenika ministra pravde u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH, na izborima 2. oktobra osvojio mandat u Parlamentu FBiH.
NR: Jeste li zadovoljni izbornim rezultatima?
PIVIĆ: Prije svega, želim podsjetiti da je SDA mjesecima prije izbora ukazivala da Kasumović priprema izbornu krađu preko biračkih odbora, koji su, pokazalo se, najslabija karika u izbornom sistemu, a na što posljednjih dana ukazuju i iz Centralne izborne komisije. Na ovim izborima se pojavio veliki broj političkih subjekata izvan naše izborne jedinice, koji su predlagali članove biračkih odbora, a za koje smo dokazali da su Kasumovićevi. Ako se tome dodaju i članovi koje predlaže Gradska izborna komisija, a u kojoj je gradonačelnik postavio većinu svojih saradnika i stranačkih vojnika, bilo je izvjesno da će SDA biti pokradena.
Uloga posmatrača
To smo na vrijeme prepoznali, a potom iskoristili poziciju posmatrača koji su vrlo bitna karika u ovom lancu. Naši posmatrači su spriječili nepravilnosti, kao što su izdavanje većeg broja listića, pokušaj dopisivanja glasova kandidatima “BHI-KF”, ali i direktan uticaj njegovih kadrova koji su na izborni dan pokušavali ulaziti na biračka mjesta. Kada je Kasumoviću bilo jasno da pripremljena izborna prevara nije uspjela, ali i da izborni rezultati ne idu njemu u korist, čelnik “BHI-KF” obrušio se na GIK i ljude koje je i sam imenovao te pokušao zaustaviti prebrojavanje glasačkih listića. Također je medijskim spinovima i hajkom pokušao prebaciti loptu na teren SDA, prozivajući lično naše posmatrače, dok mi ni na koji način nismo mogli niti smo uticali na rad GIK-a i biračkih odbora, osim što smo sačuvali regularnost izbora. Na sreću, Centralna izborna komisija je shvatila kakve pritiske Kasumovića trpi GIK i izuzela glasački materijal koji će se prebrojati u Sarajevu.
Regularnost izbora
Kada su u pitanju rezultati, SDA Zenica je veoma zadovoljna jer smo osvojili veći broj glasova nego prije četiri godine. Zato i ne čudi reakcija Kasumovića, jer je njegova stranka doživjela krah u Zeničko-dobojskom kantonu. Iz “BHI-KF” su najavljivali preuzimanje vlasti u cijeloj Federaciji BiH, a posebno našem kantonu, a danas se posipaju pepelom i tvrde da to nikada nisu govori. U odnosu na izbore prije dvije godine, Kasumović je osvojio 17.000 glasova manje. To potvrđuje naše sumnje u regularnost Lokalnih izbora 2020. jer je gotovo sigurno da je rezultat postignut izbornim inžinjeringom i krađom.
NR: Kakva su očekivanja zeničke SDA od formiranja vlasti?
PIVIĆ: SDA Zenica je na izbore izašla sa pobjedničkim timom, najboljom selekcijom kojoj ne može parirati nijedna politička stranka. To su kvalitetni i stručni kadrovi i dokazane patriote. Imat ćemo svoje predstavnike u zakonodavnoj vlast. SDA u ZE-DO kantonu je bila i ostala bastion SDA BiH i raduje me da su građani prepoznali naš kvalitet, rad i izborni program te nam dali svoje povjerenje. Siguran sam da ćemo s ovakvim rezultatima imati svoje kadrove u izvršnoj vlasti na svim nivoima, a posebno važne pozicije u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.