Popunjavanjem Doma naroda Bosne i Hercegovine završena je i posljednja faza konstituiranja zakonodavne vlasti na osnovu rezultata posljednjih Općih izbora.
Prohodnost zakona
Donijelo je to novu neizvjesnost za ranije uspostavljene koalicije i blokove na nivou države BiH, baš kao što je i nedavni izbor delegata u Dom naroda FBiH poremetio planove koalicije osam političkih stranaka. Jer, bez većine u domovima naroda, “Osmorka” ne može imati prohodnosti zakona i drugih akata.
Zbog toga se sve glasnije nagađa o mogućim novim kombinatorikama i koalicijama u FBiH, koje bi imale većinu u oba parlamentarna doma, a time i snagu da izaberu novu Vladu FBiH. U tom slučaju, novi odnosi bi se prelili i na kantone, a sudeći po najavama i na Zeničko-dobojski, koji je dobio novu Vladu pred kraj godine glasovima zastupnika SDP-a, Naše stranke, NiP-a, DF-a, HDZ-a BiH, NES-a, SBB-a i BHI-KF-a.
Razgovori s partnerima
Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević potvrdio je za naš list da SDA vodi intenzivne razgovore sa potencijalnim partnerima o formiranju skupštinske većine, ali nije želio govoriti o pojedinostima.
“Konačan stav o koalicijama na nivou kantona donijet će organi SDA BiH nakon što se okončaju predviđeni razgovori, kako u ZE-DO kantonu, tako i u Tuzlanskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom i ostalim kantonima gdje SDA ima značajan koalicioni kapacitet. Centrale koalicionih partnera će koordinirati podjednak pristup svim kantonima, tako da će nova većina biti homogena u FBiH i svim kantonima u kojima imamo kapacitet”, rekao je Galijašević.