Na platou ispred zeničkog Hotela „Rudar“ jučer (ponedjeljak, 13. mart) se okupilo nešto više od 20 uposlenika nekadašnjeg Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva „21. decembar“ Zenica kako bi još jednom ukazali na svoj status. Prema riječima predstavnika radnika Senada Delića, razlog ovog protestnog okupljanja je nedavna prodaja Hotela od strane Kantonalnog poreznog ureda Zenica.
– Mi smo zaboravljeni i od svih napušteni radnici nekadašnjeg „21. decembra“. Mi nemamo ništa protiv prodaje ali ovdje je bila naša imovina u vrijednosti od 530.000 KM. Niko te naše stvari nije prikazao niti Poreznoj upravi niti bilo kome drugom. Odbačeni smo od cjelokupnog društva. Mi smo 2014. godine po završetku stečaja prebačeni na Biro rada a 2010. godine smo poslovali pozitivno, nismo nikome ništa bili dužni -kaže Delić te dodaje da je prosjek godina nekadašnjih uposlenika ove firme iznad 60 godina te da mnogi imaju zdravstvenih problema.
– Stečaj je bio nametnut da se naša firma uništi. Ovaj hotel smo ostavili u ispravnom stanju, čistom i urednom. Moglo je da se smjesti ovdje 150 studenata istog momenta i da nas 16 radnika nastavi s poslom, ostali su bili prebačeni u RMU Zenica. Da je bilo tako, mi bismo 2018. godine svi mogli otići u penziju s 40 godina radnog staža. Sad ne možemo ništa ostvariti, imamo potraživanje neisplaćenih 16 plata, također imamo neuvezanog staža u dužini od tri godine i nekoliko mjeseci. Naredni koraci su da predamo Poreznoj upravi specifikaciju naših stvari koje su ostale u hotelu. Kad su u pitanju naša ostala potraživanja, oformit ćemo jednu delegaciju radnika koja će najaviti za razgovor kod premijerke Zeničko-dobojskog kantona. Ako ne uspijemo napraviti pomak, onda ćemo ovdje oformiti šatorsko naselje i nastaviti s protestima -kazao je Delić na kraju.