Anel Brkić i Dajla Islambegović

Plesni klub „Shadows“ Zenica osnovan je 14. februara 1993. godine i od tad je kroz ovaj sportski kolektiv prošlo nekoliko hiljada mladih ali i onih malo starijih. Osvajali su brojne medalje na svim državnim prvenstvima (više od 600), kupovima i međunarodnim takmičenjima na kojima su učestvovali i tako promovirali Zenicu.
Višestruki prvaci države
Klub djeluje kao udruženje koje se bazira na: promociji plesa u BiH, radu s mladim ljudima i njihovoj pripremi za takmičenja, podizanje kvaliteta života osoba svih uzrasta, promociji tjelesne aktivnosti, promociji i prevenciji zdravlja. Uspješno radeći na razvoju i popularizaciji plesa i samostalno stvarajući vrhunske takmičare sportskog plesa, „Shadows“ je postao sinonim za ples u Zenici.
– Proslavu 28 godina kluba planirali smo za cijelu godinu. Planirana revija otkazana je zbog trenutne pandemije. Kad je u pitanju sportski ples, mi smo članovi zvaničnog Saveza plesnih sportskih klubova BiH i Svjetske federacije sportskog plesa (WDSF) jedinog saveza koji je priznat od Međunarodnog olimpijskog komiteta -rekao je Semir Šerić osnivač i trener u klubu, te dodao da su na posljednjem Državnom prvenstvu članovi njegovog kluba osvojili tri zlata i dva srebra u kategorijama: Sportski parovi i Latino formacija.
– Anel Brkić i Dajla Islambegović su najmlađi par iz našeg kluba koji je postao prvak države u kategoriji Kombinacija, 10 standardnih latinoameričkih plesova. U kategoriji Formacije pioniri 2 državni prvaci su iz našeg kluba i za njih je karakteristično da nasljeđuju našu ciciban i pioniri formaciju i na ukupno 17 takmičenja su uvijek bili prvi. Prvaci države su i naša Youth kategorija (16 do 18 godina) -kaže Šerić.
Olimpijske igre
Za ljeto je planirano održavanje međunarodnog turnir „Kup grada Zenice“ koji će se održati ovisno o higijensko-epidemiološkim uslovima. U mjesecu novembru bi trebao biti održan sad već tradicionalni „Zenica Cuban week“ na kojem gostuju instruktori i plesači iz regiona.
– Nastojimo da edukaciju podignemo na maksimalni nivo u saradnji sa svjetskim trenerima. Imamo veoma uspješnu saradnju s mnogim kulturnim institucijama poput BNP Zenica i Omladinskog hora Zenica. Radio sam koreografiju na 35 predstava zeničkog pozorišta -rekao je Šerić i na kraju razgovora dodao da će na ljetnim Olimpijskim igrama koje će se održati 2024. godine u Parizu u zvaničnoj konkurenciji biti i neki od plesova.