Dolaskom proljeća povećava se koncentracija polena u zraku, stoga je učestalost alergija na polen u tom periodu najveća. Alergije koje su prije smatrane prolaznim sezonskim oboljenjem, danas su postale ozbiljan zdravstveni rizik.
Simptomi i prevencija
Prema podacima stručnjaka, svaka treća osoba boluje od povremene ili stalne alergije, a svaka deseta pokazuje simptome. „Najčešće alergijske reakcije koje se javljaju dolaskom proljeća su tzv. polinoze najbolje se opisuju terminom groznica ili hunjavica, jer je praćena simptomima kao što su curenje nosa, kihanje, suzne oči. Također se javljaju simptomi alergijskog konjuktivitisa kao što su crvenilo konjuktive, svrbež, osjećaj bockanja, dolazi do lučenja sadržaja koji je uobičajeno bistar. Kod težih stanja može se javiti i otežano disanje, astma, urtikarije i kožni ekcemi. Kod alergičnih osoba često se javlja i sekundarna oboljenja poput upale sinusa i srednjeg uha ili polipa na sluznici nosa i sinusa“, kaže mr.ph. Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenice. Budući da alergija utiče na kvalitet života, postoje metode kojima se simptomi alergije mogu ublažiti. Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje alergenima, u periodu povećane koncentracije polena u zraku sve radove izvan kuće treba obavljati u kasnim poslijepodnevnim satima, a bitno je držati zatvorene prozore stana ili automobila kako polen ne bi ulazio u boravišni prostor. „Pored jačanja imuniteta preporuka je i redovno pratiti sedmični monitoring polena koji Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već treću godinu radi i obajvljuje, a koji predstavlja servisnu informaciju na osnovu koje pacijenti mogu da planiraju svakodnevne životne aktivnosti“, kaže Baručija, te dodaje da, ukoliko ove mjere nisu dovoljne da preveniraju alergijsku reakciju, pribjegava se medikamentoznoj terapiji uz savjet ljekara. „Prvi lijekovi izbora su antihistaminici ili H1 antagonisti koji blokiraju učinak histamina, a koji je odgovoran za razvoj alergijskih simptoma, te koji su učinkoviti protiv kihanja, začepljenog nosa, svrbeža očiju i nosa. Pored antihistaminika koriste se lokalni nazalni kortikosteroidi koji djeluju na nivou sluznice nosa, tako što smanjuju otok sluznice, sekreciju, te utiču direktno na smanjenje kihanja kod pacijenata. U slučaju težih oblika alergije koriste se, uz preporuku ljekara, kortikosteroidi u obliku tableta ili inhalacija“, ističe Baručija.
Kako razlikovati prehladu od gripe?
Simptomi prehlade i alergije mogu biti vrlo slični, ali postoje i oni specifični koji prave jasnu razliku. Prehlada u prosjeku traje do sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja, a njeno liječenje uključuje mirovanje, tople napitke, antipiretike, a po potrebi i analgetike.Uz kihanje, začepljen nos, bolnost grla, na prehladu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja. „Simptomi alergije traju znatno duže i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova. Ako simptomi traju duže od dvije sedmice i učestalo se javljaju svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen),gotovo sigurno da se radi o alergiji“, kaže Baručija.