Sindikat i Uprava ArcelorMittala Zenica potpisali su jučer (ponedjeljak, op.a.) novi Kolektivni ugovor, koji će važiti do kraja 31.12.2024. godine, a za kojeg su uslovi, uz posredovanje Vlade Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, dogovoreni još polovinom prošlog mjeseca.
„Sve ono što smo mi 15. decembra 2023. godine dogovorili u Vladi Federacije BiH, sada je i na papiru. Dakle, potpisali smo novi Kolektivni ugovor i svi zahtjevi su ispoštovani. Ja sam prezadovoljan, a sa terena već imamo informacije da su i radnici zadovoljni, s obzirom na to pod kakvim okolnostima i pritiscima smo bili. Ovo je i više od onoga što smo očekivali“, kazao nam je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica. Tako će, svim radnicima, uz decembarsku plaću, a koja će biti isplaćena 10. januara, biti isplaćen i iznos od 2.520 KM, a topli obrok je povećan sa 5 na 7,5 KM, koji će biti obračunat retroaktivno, od 1. juna prošle godine. Novim Kolektivnim ugovorom, „bajramluk“ će biti isplaćen u novcu, u iznosu od 100 KM, regres će biti isplaćen u maju, sa aprilskom platom, a dogovoren je i varijabilni dio plaće, u posljednjem kvartalu 2024. godine, temeljen na rezultatima dobiti Kompanije prema utvrđenoj shemi.
Danas (utorak, op.a.) bi, kaže Fetić, u rad trebala biti puštena i Visoka peć. „Aglomeracija je preksinoć krenula sa radom, bez većih problema, što očekujemo i od Visoke peći“, dodao je Fetić.