U Federaciji BiH, 15. novembar obilježava se kao Dan metalaca. Prema riječima Kenana Mujkanovića, predsjednika Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, praktično nema problema s kojim se radnici u metalskom sektoru ne suočavaju. Niske plate, teški uslovi rada, neadekvatna zaštita na radu, samo su neki od njih.
Metalci zaslužuju i moraju imati veće plate

Mujkanović

„Pored niskih plata, najveći problem su uslovi rada, teški i po zdravlje opasni. Još ako se prave kalkulacije kod zaštite na radu, a ima dosta takvih primjera, dobijemo scenario koji naprosto priziva probleme. Poseban problem je manjak izvršilaca, imamo situaciju da se radna mjesta izmjenom sistematizacija ukidaju, ili da se na njima smanjuje broj izvršilaca, pa se isti teret posla raspoređuje na manji broj radnika. Samim tim se povećava njihovo fizičko i psihičko opterećenje. Zloupotreba ugovora o radu na određeno vrijeme je jedan od najvećih problema, ne samo kada je položaj i status radnika u pitanju, ovo je problem koji se odražava i na sindikalno organizovanje i djelovanje. Skoro je nemoguće motivisati radnike koji imaju privremene ugovore da se sindikalno organizuju ili da se učlane u sindikat. Sve to je u direktnoj vezi sa njihovim nepovoljnim položajem, jer sindikat je jedini lijek za korporativnu glad ali i garant, kakve-takve, sigurnosti radnika“, kaže Mujkanović.
Sindikat je ovaj problem, ističe, davno prepoznao i aktuelizirao. „U proceduri imamo izmjene i dopune Zakona o radu koje je inicirao SSS BiH 2019. godine, čijim bi usvajanjem ovaj problem u velikoj mjeri bio riješen. Prošla Vlada nije imala sluha, vidjećemo šta će reći ova. Dovoljno bi bilo prepisati isto rješenje koje postoji u Zakonu o radu Republike Srpske, time prostor za zlouotrebe bio daleko manji. Metalci zaslužuju i moraju imati veće plate, pravične plate, minimalne plate koje bi pokrile makar pola potrošačke korpe, pa ako dvoje u porodici radi, da mogu svojoj porodici osigurati bar minimalne uslove za život“, kaže Mujkanović.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju