U velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica su nedavno održana dva koncerta na kojim su nastupili mladi zenički muzičari. Prvi je bio Gala koncert „Let’s play“, kao završnica 3. ciklusa umjetničko-pedagoške radionice klasične harmonike, u kojem su učestvovali učenici muzičkih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona. Koncert je pripremljen zajedno s Udruženjem „BArte“ koji vodi Belma Šarančić, profesorica harmonike s Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.
150 muzičara na sceni
Udruženje muzičkih umjetnika „BArte“ je prvo Udruženje bh. akordeonista umjetnika čiji su primarni ciljevi ujedinjenje bh. akordeonista i razvoj bh. akordeonizma te umjetničko pedagoška saradnja na svim nivoima stvaralaštva.
– U ovom projektu učestvuju muzičke škole s područja Zeničko-dobojskog kantona, iz Zenice Osnovna i Srednja muzička škola, a tu su još i škole iz Žepča, Visokog i Zavidovića. Na sceni su bili i horovi zeničkih škola i škole iz Žepča -kazala nam je direktorica Osnovne muzičke škole Zenica Belma Šarić a potom dodala da je na ovom koncertu izvedeno 12 muzičkih numera.
U prvom dijelu koncerta mladi akordeonisti, učesnici projekta, su se predstavili izuzetnim solističkim i nastupima u kamernim ansamblima. Na završnici koncerta, istinskom spektaklu, istovremeno je nastupilo 50 akordeonista, 100 članova hora, koji su zajedno sa klaviristicom Karlom Begić pod dirigentskom palicom jedinstvenog Fuada Šetića izveli djelo posebno aranžirano za projekat „Perfect day“. U izvedbu su uložili ogroman trud, fantastičnu energiju i pružili maksimum da kreiraju jedinstven umjetnički događaj u Zenici. Šarančić je istakla da su u proteklih mjesec dana obišli četiri muzičke obrazovne institucije u ZDK gdje su radili s vrijednim učenicima te ih upoznali s konstrukcijom njihovog čarobnog instrumenta. Razmijenili su iskustva s pedagozima te prezentovali instrument koncertnim predstavljanjima. Pred sami početak koncerta Šarančić je uručila zahvalnicu Belmi Šarić.
Koncert nagrađenih učenika
Dan kasnije je uslijedio zajednički koncert najuspješnijih učenika Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica na nedavno završenom XXVI Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike. Na samom početku je prisutnim gostima dobrodošlicu poželjela Belma Šarić te kazala da je za sve ove uspjehe zaslužan jedan bitan krug: profesor – učenik – roditelj.
– Termin od 50 minuta je premalo da bi se u njemu predstavili svi učenici koji su u ovoj školskoj godini vrijedno radili i predstavljali školu na takmičenjima i pri tome ostvarili izuzetne rezultate. Zbog svega tog, Osnovna muzička škola najavljuje još jedan koncert učenika takmičara za 30. maj a koji će se održati u sali zeničkog HKD-a s početkom od 19 sati. S ponosom mogu reći da smo i ove godine bili aktivni u organizaciji i sudjelovanju na seminarima, masterclassovima, radionicama, takmičenjima, koncertnim aktivnostima i postigli vrhunske rezultate. U ovoj školskoj godini, do danas, učenici naše škole su osvojili: devet laureata, 108 prvih, 43 druge i sedam trećih nagrada. Učenici Srednje muzičke škole su osvojili: 15 laureata, 39 prvih, 12 drugih i jednu treću nagradu. Ja vam se svima zahvaljujem na entuzijazmu, zalaganju i radu, kao i na predstavljanju naše škole u najboljem svjetlu. Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti dobru saradnju i nizati uspjehe -kazala je Šarić.
Treba napomenuti da su mladi muzičari nakon svake numere bili nagrađeni dugotrajnim aplauzom brojne publike.