U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici, a u organizaciji Univerziteta u Zenici i BZK „Preporod“ Zenica, upriličena je svečana promocija monografije “Sjećanja o Husejinu Smajloviću”.
„Pravo mjesto za promociju ovakve monografije je svakako Univerzitet u Zenici. Rijetko ko u Zenici zna da je Husejin Smajlović bio prvi predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Zenici, 2000. godine, kada je Univerzitet i osnovan. Univerzitet u Zenici je 2010. godine Husejinu Smajloviću dodijelio Plaketu za doprinos razvoju Univerziteta. Pored svega toga, zadužio je sve građane Zenice da se, na neki način, ne zaboravi sve ono što je radio za ovaj grad i možemo slobodno reći da je on ostavio u amanet nama Zeničanima kako se volio i vodio svoj grad“, rekao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.
Gost promotor bio je reis-ul-ulema dr. Husein ef. Kavazović, napomenuvši da je Husejin Smajlović bio učenik Gazi Husrev-begove medrese, jedne od najstarijih škola na Balkanu.
„To je, naravno, njega izgradilo i u njegovom moralnom i etičkom smislu, i možemo kazati da se radi o svestranoj ličnosti, o čovjeku koji nije bio jednosmjeran. On je doprinosio na mnogim poljima našeg društvenog života. Kada je u pitanju Islamska zajednica, bio je predsjednik Sabora, i to u jednom vremenu koje je za nas bilo veoma važno. To je činio na najbolji način, tako što je riješio sve nesuglasice koje su tada bile u IZ i to je za nas veliko, jer nam je pokazao da se u jednom demokratskom miljeu mogu rješavati problemi. To je nešto što smo naučili od Husejina Smajlovića“, rekao je Kavazović, ističući da mu je drago što su se Bošnjaci okupili zbog sugrađanina koji je ovom gradu dao mnogo.
Prisutnima se, u ime porodice Smajlović, obratio njegov sin Ikbal Smajlović koji je kazao da je danas nemoguće sjećati se Zenice bez Smajlovića, ali i Smajlovića bez veze sa Zenicom.
Monografija se sastoji od autorskih tekstova Faruka Midžića, razgovora sa eminentrnim ličnostima te brojnim i uglednim akademicima, profesorima, imamima, sportistima, ljudima s kojima se Smajlović družio i sarađivao.