Na spomen-obilježju svim poginulim borcima i šehidima u Zavidovićima prošle sedmice je prigodnim programom obilježena 28. godišnjica od formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Velika podrška resornog ministarstva
Treći armijski korpus je na svom časnom putu zaustavio agresora, odbranio državu i zaštitio stanovništvo od većih progona, obezbijedio strateške infrastrukturne objekte od razaranja i izrastao u respektabilnu vojnu snagu u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine.
– Danas obilježavamo datum koji se može smatrati jednim od najznačajnijih datum bh. vojne historije. Treba na samom startu odati počast svima njima koji su tada imali hrabrosti i mudrosti u organizaciji. I u ovom trenutku BiH nije ostavljena netaknutom, imamo svakodnevne napade s istoka i zapada na njen teritorijalni integritet i političku nezavisnost -izjavio je Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja ZDK, i dodao da je opasan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora.
– Naši oficiri, generali i vojnici odgovaraju za nešto što nisu učinili. Mi smo svjesni činjenice da imamo problema s pravosudnim sistemom i na tim stvarima se mora raditi. Sad sam razgovarao s nekoliko boraca koji imaju optužnice koje nisu utemeljene, ali mi ćemo pravno stati iza njih i pomoći im da prođu kroz te sudske procese. Vlada Zeničko-dobojskog kantona za boračke kategorije iz godine u godinu povećava budžet, realizuje projekte samozapošljavanja, isplaćuje egzistencijalne naknade te boračke stipendije za studente. Ove godine imamo najveći broj zahtjeva studenata od osnivanja ministarstva -kaže Čolaković i dodaje na kraju da je plan da budžet ovog ministarstva u 2021. godine bude više od 15 miliona KM.
Ne zaboraviti prošlost
– Časna i pravedna Armija Republike Bosne i Hercegovine imala je sedam korpusa, ali treći je bio i ostao na posebnom mjestu u našem životu. Časno je biti ovdje danas i sjećati se heroja i gazija koji su ostvarili rezultate, odbranili naše živote, čast i vjeru. Ko zaboravi prošlost, nema mira u sadašnjosti, niti sigurnu budućnost -rekao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK, Jusuf Rakman i dodao da su svi okupljeni svjedoci da je svima stalo do prošlosti koja je neraskidiv dio života, ali i vremena u kojem žive, te domovine.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi