Forum građana Zenice od 2003. godine organizuje prigodne manifestacije povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, izuzetno značajnog historijskog dokumenta koji svjedoči o višestoljetnom postojanju i prošlosti naše države. Ovogodišnja, 833. godišnjica, održana je u ponedjeljak, u Parku ispred istočne tribine stadiona Bilino polje.
Mirsad Mujkić, potpredsjednik Foruma, kazao je da se već 20 godina dva puta godišnje u Zenici organizuju manifestacije u znak sjećanja na Kulina bana.
– U ovom Parku smo, pored replike Povelje, postavili i repliku dokumenta Bilinopoljske izjave u kojoj su opisani ljudi i događaji koji potvrđuju činjenicu da smo imali uređenu i funkcionalnu državu, ako i jedinstvenu religiju za ove prostoru. U Parku možete vidjeti i kamenu repliku Ploče velikog sudije Gradeše koja je pronađena u Podbriježu kod Zenice. Ona nedvosmisleno povezuje naš grad s tadašnjom Bosnom -istakao je, između ostalog, Mujkić te dodao da ove godine Forum obilježava 30 godina rada i da su u tom periodu realizovani brojni projekti.
O značaju obilježavanja ovog i sličnih historijskih datuma govorio je prof. dr. Dževad Drino te kazao da uvijek treba pomenuti kako je ovo najznačajniji dokument iz historije bh. državnosti.
– On je ujedno i značajan zato što je drugi dokument po starosti uopće kod južnih Slavena, to je jedan od razloga zašto se cijeni, ne samo u BiH, nego i u okruženju. Za nas Zeničane je posebno značajno jer je Kulin ban vezan za Zenicu, za ovaj lokalitet. Često se u euforiji kaže da je Povelja rodni list države BiH, nije. BiH je svoj rodni list osnovala znatno prije, ona je prvi put pomenuta kod Porfirogeneta. Prvi nama poznati vladar, prije Kulin bana, bio je ban Borić. Dakle, rodni list ćemo ostaviti negdje drugdje ali ovo je list koji govori o prvom državno-pravnom aktu BiH u njenoj povijesti -kazao je Drino.
Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je da je Povelja dokaz dugogodišnje državnosti BiH te dodao da narod bez tradicije i bez historijskih činjenica nije narod a mi toga imamo napretek.