U Visokom je, sa veoma bogatim programom, održana 18. po redu manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”, koja je još jednom dokazala da svi “kulturni putevi” vode u Visoko tokom trajanja ove manifestacije. Priređene su brojne predstave, likovne izložbe, dokumentarni filmovi i monodrame, a ovogodišnji dani posvećeni velikanu bh. glumišta zvanično su otvoreni u Zavičajnom muzeju izložbom slika jednog od najistaknutijih bh. slikara Ibrahima Ljubovića.
“Moram biti iskren i reći da nam je na 11. manifestaciji bilo izuzetno teško, pa je čak i Zaimov sin Jesenko rekao da prekinemo jer više ne možemo izdržati. Kada smo prelomili tu krizu i evo došli do punoljetstva, mislim da bi bilo šteta ne nastaviti jednu ovako bitnu manifestaciju. Uz podršku gradske vlasti, mi ćemo nastaviti održavati Dane Zaima Muzaferije, jer nas je stid da nešto do čega smo ovako visoko dobacili sada zaustavljamo. Očekujte i dalje vrhunske programe, vrhunske likovne umjetnike, reaktivaciju i revitalizaciju Teatra Total, što mi je vrlo važno, te da će Visoko barem kada su ovi dani biti kulturna prijestolnica BiH”, rekao je Rasim Kadić, predsjednik Udruženja “Ars Tragovi”, koje i ove godine bilo nosilac aktivnosti kada je organizacija u pitanju.
Visočki Teatar Total je odigrao predstavu “Profesionalac”, dok je Emir Hadžihafizbegović izveo monodramu “Sve je do nas”, a gostujuće pozorište “Bora Stanković” iz Vranja (Srbija) predstavu “Kepler 452-B”. Također, otvorene su i izložba slika “Savremena bh. fotografija” Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH te izložba akademskog slikara Muhameda Bajramovića, dok ni najmlađi nisu bili zaboravljeni te je za njih izvedena predstava “Abeceda” u izvedbi Pozorišta mladih iz Sarajeva.
“Zaista sam počašćen što imamo ovakve ljude koji kreiraju kulturni život u našem gradu i bilo bi iluzorno da ih ne podržimo. Želim da više ne brojimo manifestacije, nego da one traju i da budemo ponosni što smo imali takvog čovjeka, a sretni i radosni što imamo ovakvu manifestaciju koja svima nama koji smo kulturno osviješteni daje prostor da uživamo, ali i daje prostora onima koje kultura možda toliko ne interesuje, da ih zainteresuje i da svi zajedno radimo u tom pravcu. Bez kulture nema ni nas”, poručio je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.