Vrijeme između takmičenja bh. olimpijka Elvedina Muzaferija i ove godine najčešće provodi s porodicom i družeći se s djecom. Prošle sedmice je druženje nastavila sa Skijaškim klubom „ZE-2010“ a pod naslovom „Skijamo zajedno – pridruži se Elvedini“, održano je u Amfiteatru medicinskog fakulteta u Zenici. Organizatori ovog događaja su iskoristili priliku da uz prigodno druženje, govore o skijanju i zimskim sportovima, našim talentima i ambasadorima sporta izvan granica BiH.
– Odlučili smo da u mojoj pauzi napravimo druženje sa skijašima iz BiH. Na Bjelašnici smo imali prisutne članove iz pet klubova a sad smo u Zenici. Razgovaramo o skijanju, treningu i, zapravo, nastojimo djeci dati do znanja da mogu uspjeti. Sezona je počela dosta sporo, već su otkazane četiri utrke te je dosta teško psihički se pripremiti. Još uvijek tražim tu idealnu formu i nadam se da ću je naći uskoro. Naredni nastup je sredinom januara na austrijskom skijalištu Altenmarkt-Zauchensee, tu će biti dvije utrke Super-G i spust u okviru Svjetskog kupa -istakla je Muzaferija i na kraju dodala da na ovim druženjima nastoji svoje znanje prenijeti mladim skijašima i skijašicama.
– Broj takmičara u BiH se nažalost smanjuje, vjerojatno zbog finansijske situacije. Skijanje postaje jako skup i luksuzan sport ali nadam se da to neće biti prepreka našoj djeci koja znaju da skijaju -zaključila je Muzaferija.
Predsjednik Skijaškog kluba „ZE-2010“ Jure Miljak kazao je da je 2023. godina bila najuspješnija od osnivanja Kluba.
– Elvedina je učestvovala na Svjetskom kupu i osvojila prve bodove za BiH. Alen Bičakčić je drugi u svojoj kategoriji u prvenstvu države, Dajra Duraković je prva a tu je još djece koji su među najboljima u svojim kategorijama. Ovo druženje je Elvedinina ideja i na ovaj način pokušavamo približiti skijanje i drugoj djeci u Zenici i ZDK. U našem kantonu imamo dva olimpijca koji su nastupe izborili svojim radom, uz Elvedinu tu je i Igor Laikert a jedino skijalište je na Ponijerima. Nažalost, tamo nema potrebnim uvjeta da se održi niti trka Državnog prvenstva. Snalazimo se i vodimo djecu na druga skijališta -kazao je Miljak te na kraju dodao da će u ovoj sezoni zenički klub imati više od 20 takmičara.
Predsjednik Upravnog odbora Skijaškog saveza FBiH, Senad Šišić, kazao je da najviše klubova u našoj državi dolazi iz Kantona Sarajevo te su zbog tog ovakve manifestacije jako bitni kako bi se i u drugim dijelovima naše države ovaj sport počeo razvijati.