„Misija naše Škole je razvijanje ključnih kompetencija, znanja i pozitivan odnos prema radu, učenju te osposobljavanju za samostalan rad i cjeloživotno učenje“,, naglasio je direktor Turković.
Turković

Svečano je bilo krajem aprila u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica. Bogatim kulturno – umjetničkim programom, učenici i uposlenici obilježili su vrijedan jubilej – 70. rođendan Škole, u kojoj, svi zajedno, stvaraju nezaboravne uspomene.
Na samom početku svečanosti, dobrodošlicu prisutnima poželio je direktor Škole.
„Danas slavimo 70. rođendan naše Škole. Od svog rođenja do danas promijenila je više imena i grbova na zidovima, ali je uvijek bila i ostala riznica talentovanih i uspješnih učenika. Ime OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica u poslijeratnom periodu je svojevrstan zaštitni znak obrazovne ustanove koja odgojne i obrazovne ciljeve koji su joj zadani postiže na najbolji mogući način. Ponosno nosimo ime istaknutog pjesnika Muse Ćazima Ćatića, pjesnika duše i jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika. Njegove pjesme su vrhunski domet naše lirske poezije. Nažalost, živio je samo 37 godina, ali je ostavio neizbrisiv trag u poeziji i književnosti. Bio je rodoljub, pjesnik ljubavi, veliki zaljubljenik u prirodu i melanholik. Uposlenicima i učenicima čestitam Dan Škole koji ćemo pamtiti po mnogobrojnim uspjesima naših učenika, kao i cijelog kolektiva. Na tim uspjesima čestitam svima i nadam se da će ti uspjesi u narednom periodu biti još bolji“, rekao je Safet Turković, direktor OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zenica.Svi učenici koji su predstavljali Školu u svim odgojno-obrazovnim sferama biće posebno nagrađeni zahvalnicama i prigodnim poklonima, a u toku manifestacije dodjele svečane diplome Učeniku generacije.


Realizovani projekti


Direktor Turković je istakao i mnogobrojne postignute uspjehe i realizovane projekte i aktivnosti, te pohvalio učenike, njihovu ambiciju i želju za znanjem. Bila je to prilika i da se napravi kratak rezime svih dešavanja u ovoj školskoj godini.
„Ulažemo velike napore da obezbijedimo što bolje uslove za rad. Želimo da napravimo školu po mjeri i želji svih, školu u koju će se rado dolaziti i u kojoj će se svi dobro osjećati. Uspješno smo realizirali mnoge projekte, a u realizaciji najznačajnijeg – rekonstrukcije Škole, imali smo veliku pomoć i podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u iznosu od 200.000,00 KM, čime smo stvorili ljepše uslove za rad. Završili smo projekat Produženog boravka u Centralnoj školi, a u fazi realizacije su i projekti: Opremanje škole savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima u vrijednosti od 60.000,00 KM, a koji realizujemo u saradnji sa Turskim bataljonom i „Inkluzivna, inovativna, digitalna škola po želji i mjeri učenika“, koji će se realizovati uz pomoć kineske Vlade“, istakao je direktor Turković.

Uspješni đaci


Dan škole je prilika i da se promovišu najbolji učenici, koji su svojim primjernim vladanjem, učenjem, te rezultatima na takmičenjima na najbolji način predstavili svoju Školu.
„Učestvovali smo na gradskim i kantonalnim takmičenjima i plasirali se na Federalno takmičenje. Postigli smo zapažene rezultate na takmičenju iz matematike i na Federalnom takmičenju Školu će predstavljati učenik Zlatan Bešlagić (IX razred) sa nastavnicom Igbalom Turković i učenica Uma Beganović (VIII razred) sa nastavnicom Elmanom Ahmetspahić. Iz islamske vjeronauke, na Državnom takmičenju Školu će predstavljati učenica Irma Đulić (IX razred) sa nastavnicom Muamerom Bašić. Očekuju nas takmičenja iz engleskog jezika, informatike, saobraćaja, prve pomoći i druge manifestacije“, rekao je direktor Turković.
Na najbolji način i kroz kvalitetno obrazovanje, uposlenici Škole se trude da učenike pripreme za dalje školovanje ali i suočavanje sa preprekama koje život donosi. Pored postizanja dobrih rezultata, učenici uče, a na što su u Školi posebno ponosni, i o raznim vrijednostima kao što su: prijateljstvo, solidarnost, saradnja, kreativnost, inovativnost, međusobno poštivanje i poštivanje različitosti.

Učenici oduševili prisutne

Bogat program


Bogatim kulturno-zabavnim programom, učenici su, od onih najmlađih pa do najstarijih, i na pozornici pokazali svoje znanje i umijeća. Uigrano i timski, davali su sve od sebe kako bi njihovi roditelji i nastavnici bili ponosni na njih. Na sceni su se smjenjivali izvodeći recitacije, horske pjesme, plesove, igrokaze, a neke od njih su: „Zvijezde i djeca“, „Djeca su ukras svijeta“, „Nad Zenicom nebo“, „Naša škola“, „Šaputanje“, „Ne rugaj se“, „Kad bi svi ljudi na svijetu“, „Dobar dan“, „Milo moje“, „Visibaba“, „Bosansko sijelo“, „Kako se pravi škola“, „Moja Bosna“… Bez imalo treme, učenici su oduševili prisutne, a potkrala se i po koja suza radosnica.