Osnovna škola „Ćamil Sijarić“ u Nemili, sa 10 područnih organizacionih jedinica, najveća je i najbrojnija škola u Zeničko-dobojskom kantonu i Federaciji BiH. Škola je osnovana 1909. godine. Zbog poplava, ratova, zaraznih bolesti i drugih dešavanja, Škola je od osnivanja do danas šest puta prestajala sa radom i nastavljala nastojeći da svakoj generaciji koja dolazi pruži bolje uslove za pohađanje nastave i dobre temelje za nastavak obrazovanja.

Najbrojnija osnovna škola u Zeničko-dobojskom kantonu, a ujedno i jedna od najvećih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila u petak je, prigodnim kulturno-zabavnim programom, obilježila 114. rođendan.

Buljubašić

„Danas (petak, op.a.) smo proslavili 114. rođendan. Svjedočili smo promjenama i izazovima duže od jednog stoljeća, ali uvijek smo ostali čvrsto usidreni u misiji razvoja svakog učenika. Stvorili smo okruženje u kojem se učenik osjeća podržan u svom radu i učenju. U učionicama, na sportskim terenima i kulturnim događajima, naši učenici su rasli kao pojedinci, sticali znanje i gradili temelje za uspješnu budućnost. Važno je da i dalje nastavimo rasti zajedno. Svijet se mijenja brže nego ikad prije. Naročito je važno osigurati da se naši učenici snađu u novom digitalnom svijetu. U tom kontekstu, radit ćemo na tome da škola bude mjesto gdje se učenici osjećaju sigurno i prihvaćeno. Njegovat ćemo našu kulturu, vjeru, tradiciju. Nikada nećemo zaboraviti naše vrijednosti“, rekao je, u svom obraćanju na svečanosti, Ahmed Buljubašić, direktor OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila.

Mjesto gdje se rađaju ideje i ostvaruju snovi
Ponosan na svoje đake i uspjehe koje nižu, direktor Buljubašić je učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima čestitao Dan škole, s nadom i ubjeđenjem da će nastaviti postizati dobre rezultate, te ostvarivati dobre međuljudske odnose zasnovane na povjerenju, poštovanju, toleranciji, zalaganju,… „Danas, na 114. rođendan Škole, ponosni smo na sve što smo postigli. Na tome ne smijemo stati. Moramo nastaviti graditi školu kao centar izvrsnosti, mjesto gdje se rađaju ideje i gdje se ostvaruju snovi. Ujedinjeni u našim naporima, možemo stvoriti svijetlu budućnost za naše učenike. Neka 114. rođendan bude početak novog uspješnog poglavlja u vremenu koje je pred nama. Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim roditeljima“, poručio je direktor Buljubašić.

Đaci izveli prigodan program
Mnogobrojni gosti, učenici, njihovi roditelji i uposlenici Škole su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan dan. Nakon obraćanja direktora, na sceni su se smjenjivali učenici izvodeći plesne tačke, horske pjesme, recitale, igrokaze, narodne igre, a prisutni su sa posebnim oduševljenjem i gromoglasnim aplauzom nagradili njihove nastupe.
Vrijedni učenici i nastavnici su s posebnom pažnjom pripremili priredbu i čestitali rođendan svojoj Školi, pokazavši svoje talente, umijeće, dječiji osmijeh, radost,…


Nagrade za uspjeh
Dan škole je i prilika da se promovišu najbolji učenici, koji su svojim primjernim vladanjem, učenjem i rezultatima na takmičenjima na najbolji način promovirali Školu. Učenici Škole su, i ove godine, učestvovali na gradskim i kantonalnim takmičenjima iz: fizike, matematike, islamske vjeronauke, turskog jezika, prve pomoći… Upravo zato je OŠ „Ćamil Sijarić“ mjesto gdje se djeca obrazuju, druže, ali i postižu vrhunske rezultate na mnogim takmičenjima.
Nagrađeni su i pohvaljeni slijedeći učenici: Muhamed Bilčević, Kanita Valentić, Ilma Lužić, Lamija Kozlić, Emra Čolaković, Merdija Hazić, Adnan Horić, Nejla Gračić, Arijana Pajazitović, Advija Pivić, Belmin Telalović, Jakub Fejzić, Sukejna Ređić, Adna Mujkanović, Hana Ibrahimarić, Rejhana Mehić, Ajna Čolaković, Bakir Delić, Hamza Hečimović, Irma Pivić, Ajša Topić, ekipa IX-1, Esma Šeper, Anela Čeliković, Vedad Aščerić, Lamija Čolaković, Umihana Telalović, Nejla Čelik, Ayla Huseinović, Anida Valentić, Anela Tufekčić, Ehlimana Čolaković, Ajna Skopljak, Ajna Čišić, Davud Hečimović i ekipa prve pomoći, koja je osvojila prvo mjesto na Gradskom i plasman na Kantonalno takmičenje.

 

Drugo mjesto u Austriji
Nastavnici i Uprava Škole se svakodnevno trude da učenicima obezbijede što bolje uslove za odgojno-obrazovni rad, a učenici vrlo rado uče, razvijaju neke nove vještine, ali i postižu odlične rezultate.


Matursko veče
Učenici OŠ „Ćamil Sijarić“ su, istoga dana, maturskom večeri obilježili najljepši period u životu, a to je uspješan završetak osnovne škole. Mnogobrojni učenici Škole spremni su da zakorače u nešto drugačiji svijet od onog, bezbrižnog, na koji su navikli. Svaki učenik, poseban na svoj način, dao je različite pečate, utkao različite uspomene i učinio svoju školu baš onakvom kakva jeste. „Dragi maturanti, u ovoj fazi života, nalazite se na pragu novih početaka i izazova. Nemojte se obeshrabriti ako naiđete na teškoće. Umjesto toga, koristite ih kao priliku za rast i učenje. Budite hrabri, istrajni i nikada ne odustajte od svojih snova. Nastavite njegovati ljubaznost, saosjećanje i poštovanje prema drugima. Uzimajte vremena za sebe i svoje interese, ali također budite podrška i pomažite drugima oko sebe. Na kraju, želimo vam svu sreću i uspjeh u budućnosti. Neka vaši snovi budu ostvareni, a put koji ćete uskoro započeti bude ispunjen pozitivnim iskustvima, uspjehom i radošću“, poručio je maturantima direktor Buljubašić.


Tako su učenici Škole , pod mentorstvom nastavnice Zemire Fajković-Đuvelek, osvojili druga mjesta na finalnoj realizaciji projekta ‘’Art Olympics 2020-23’’, u okviru Erasmus+programa, u Salzburgu, u periodu od 8. do 12. maja. U projektu su sudjelovali učenici iz Austrije, Belgije, Grčke i Portugala. „‘’Art Olympics 2020-23’’ je projekat koji je osmišljen da preko umjetnosti i kulture bude model za saradnju. Prve moderne Olimpijske igre u Atini (1896.) trebale su spojiti umjetnost i sport. Kasnije su to promijenili u sportska takmičenja. Danas postoje olimpijske igre u školama za matematiku, hemiju i tako dalje. Tako se rodila ideja za olimpijskim igrama u umjetnosti i kulturi. Na ovoj Olimpijadi obrađivane su savremene teme i problemi, poput klimatskih promjena, migracija, urbanog razvoja. Učenici su pravili umjetničke fotografije, slike, crteže, modele i sastave o temama kao što su klimatske promjene, pandemija, inovativne ideje za moderne škole, inovativne učionice, metode rada. Hamza Buljubašić je osvojio drugo mjesto u kategoriji ‘’Fotografija’’, a Vedad Softić drugo mjesto u kategoriji ‘’Dizajn’’. Žiri je bio u sastavu: Paul Stadler i Magdalena Stadler iz Austrije, Ann van Loock iz Belgije, Paulo Antunes iz Portugala i Nikoletta Karantza iz Grčke. Učenici su u miješanim grupama koristili demokratske vrijednosti, načine raspravljanja i glasanja. Sklapali su prijateljstva, upoznavali različite kulture, nove ideje i učili su boriti se protiv predrasuda. Domaćin ‘’Art Olympics 2020-23’’ je Akademska srednja škola u Salzburgu na čelu sa direktorom Klausom Schneiderom“, kaže direktor Buljubašić.
Nije ovo jedini uspjeh kojim se OŠ „Ćamil Sijarić“ može pohvaliti, a desio se u proteklom periodu. Između ostalog, učenica Ajna Čišić je učestvovala na Regionalnim kvalifikacijama iz engelskog jezika, u Veneciji. „U okviru 11. Internacionalne olimpijade iz engleskog jezika, naša učenica Ajna Čišić ostvarila je plasman koji vodi na Regionalne kvalifikacije u kategoriji Hippo 2, u Lido di Jesolo, Venecija. HIPPO također povezuje djecu, škole i obrazovne institucije. Ajna Čišić je u polufinalu, pod mentorstvom nastavnice engleskog jezika Sabine Ahmović, osvojila prvo mjesto i ostavila iza sebe takmičare iz Zenice, Sarajeva i Banja Luke“, kaže direktor Buljubašić.

Brojne aktivnosti
Tokom cijele školske godine, učenici, zajedno sa svojim nastavnicima, različitim aktivnostima – kreativnim prezentacijama, tematskim plakatima i fotografijama, radionicama i drugim aktivnostima, obilježavaju važne datume. Tako su obilježili: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dan Armije RBiH, Međunarodni dan dječije knjige, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica, 820. godišnjicu od potpisivanje Bilinopoljske izjave, te organizovali priredbe povodom dočeka svetog mjeseca ramazana i Ramazanskog bajrama. Nedavno je, u Centralnoj, ali i svim područnim školama, oblježen i Dan sporta. „Naši učenici imali su priliku takmičiti se u gotovo svim sportskim disciplinama: fudbalu, odbojci, atletici, šahu, badmintonu, stonom tenisu, pikadu. Pokazali su svoj pozitivan stav prema tjelesnoj aktivnosti i zdravom načinu života. Za svoj trud nagrađeni su diplomama i pohvalama za najuspješnije ekipe i pojedince. Na samom kraju dana imali smo priliku uživati u revijalnim utakmicama između nastavnika i učenika“, kaže direktor Buljubašić.

Razvijanje ekološke svijesti
U OŠ „Ćamil Sijarić“ nastoje da kod djece, još od najranije dobi, razvijaju svijest o značaju zaštite životne sredine. Akcije čišćenja školskog dvorišta, korita rijeke u blizini Škole i okoline oko Škole su veoma česte, kako bi svoju bližu okolinu učinili ljepšom i ugodnijom za boravak.
„Razvoj ekološke svijesti kod djece je osnov za aktivnije bavljenje ekologijom u budućnosti. Nezagađena i zdrava sredina predstavljaju jedno od osnovnih ljudskih prava. Najbolji način da ova tematika postane dio svakodnevnice mladog čovjeka je svakako školska sredina“, ističe direktor Buljubašić.
Škola ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka. To je institucija koja daje nadu i pruža oslonac svakom djetetu. U realizaciji i učešću u mnogobrojnim aktivnostima i ostvarenim uspjesima, pored podrške roditelja, đacima u OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila ne izostaje ni podrška nastavnica i nastavnika, kao ni Uprave Škole, a sve kako bi učenici bili aktivni, dosanjali svoje snove i ostvarili svoje ciljeve.