U Zeničko-dobojskom kantonu u četvrtak, 1. septembra, za učenike koji se školuju po Bosanskom nastavnom planu i programu, počinje nova školska 2022/2023. godina. Ovo je treća školska godina koja počinje u okolnostima pandemije koronavirusa, a đaci će, zbog povoljnije epidemiološke situacije, školsku godinu početi u školskim klupama. Početak nove školske godine povod je za razgovor s prof.dr. Spahijom Kozlićem, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.
NR: Je li sve spremno za početak nove školske 2022/2023. godine? Koliko su nastavnici i osoblje škole, ali djeca i roditelji, spremni za povratak u školske klupe?
KOZLIĆ: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Zakonom o osnovnoj školi Zeničko-dobojskog kantona i Zakonom o srednjoj školi ZDK, poduzelo sve kako bi školska godina počela u zakonskom roku, odnosno kako bi početak školske godine bio prvog radnog dana u septembru mjesecu, tako da se može reći da su osnovne i srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona koje su u nadležnosti ovog organa kantonalne uprave potpuno spremne za početak nove školske 2022/2023. godine.
Ministarstvo je Instrukcijom za organizaciju rada u školskoj 2022/2023. godini definiralo rokove za dostavljanje svih zahtjeva za saglasnosti resornom ministarstvu, kojih se organi rukovođenja osnovnih i srednjih škola u narednom periodu obavezno moraju pridržavati, a sve u cilju blagovremene pripreme za početak školske godine.
OŠ „Ćamil Sijarić“ Zenica je odabrana kao domaćin centralne manifestacije povodom početka nove školske 2022/2023. godine, a održat će se u četvrtak 01.09.2022. godine.
Ovom prilikom želimo svim učenicima, roditeljima, nastavnicima, profesorima, organima rukovođenja i upravljanja škola, stručnim saradnicima i ostalim radnicima osnovnih i srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona, sretnu i uspješnu novu školsku 2022/2023. godinu.
Posebnu dobrodošlicu želimo učenicima koji prvi put sjedaju u školske klupe, uz želju da im škola bude mjesto učenja, radosti, druženja i sreće.
Više osnovaca, manje srednjoškolaca
NR: Nažalost, posljednjih godina svake jeseni u školu krene manje prvačića. Kakva je situacija ove godine, koliko je đaka manje nego lani?
KOZLIĆ: Na osnovu izvještaja o upisu učenika u prvi razred osnovne škole, u prvom upisnom roku, u školskoj 2022/2023. godini 3.051 učenik će pohađati prvi razred osnovne škole na području ZDK-a.
Usporedbe radi, u prvi razred osnovne škole u školskoj 2021/2022. godine je upisano 3.013 učenika, što znači da je ove školske godine upisano 38 učenika više nego prethodne školske godine.
U srednje škole na području kantona, u nadležnosti ovog ministarstva (bez Usore i Žepča), u školskoj 2022/2023. godine upisano je 2.903 učenika, dok je u školskoj 2021/2022. godini upisano 2.916 učenika, tj. 13 učenika manje.
Alternativni model nastave
NR: Imate li adekvatan odgovor za slučaj pogoršanja epidemiološke situacije? Ranije smo u ovakvim situacijama imali online nastavu.
KOZLIĆ: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport će pratiti cijelu situaciju u vezi sa korona virusom i poštovati sve preporuke i odluke Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva. U dosadašnjem radu smo imali izuzetno dobru saradnju i zajednički možemo odgovoriti na sve izazove ove prirode u narednom periodu.
Prednost za tehnološki višak
NR: Ima li tehnološkog viška među nastavnicima? Kako ih zbrinjavate?
KOZLIĆ: Nakon što su škole dobile saglasnost Ministarstva na broj odjeljenja/izbornih područja/grupa po razredima na nivou škole, Komisija za zbrinjavanje mogućeg tehnološkog viška zaposlenika u osnovnim i srednjim školama je donijela 114 rješenja o utvrđenom tehnološkom višku u osnovnim školama (u prošloj školskoj godini 104 rješenja) i 93 rješenja o utvrđenom tehnološkom višku u srednjim školama (u prošloj školskoj godini 89 rješenja).
Važno je napomenuti da svi radnici, koji su proglašeni tehnološkim viškom, imaju isključivu prednost u odnosu na ostale prijavljene na konkurs.
Konkursne procedure su završene, radnici proglašeni tehnološkim viškom su zbrinuti, a početkom nove školske godine nastavnici, stručni saradnici i saradnici, kao i ostali radnici škole na osnovu ugovora o radu mogu zauzeti svoja radna mjesta i početi sa radom.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju