Na 41. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona, održanoj protekle srijede, u skraćenom postupku je razmatran i usvojen Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, u iznosu od 438.320.000 KM. Budžet je veći za oko 17,7 miliona KM u odnosu na iznos Budžeta za 2021. godinu.
Povećanja za zdravstvo, poljoprivredu i privredu
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić se zahvalio zastupnicima koji su podržali Budžet za 2022. godinu, ističući da su značajnija povećanja predviđena za oblast zdravstva, poljoprivrede i privrede, a ustanovljene su i dvije nove budžetske pozicije. „Novina u Budžetu za 2022. godinu je to da ćemo od 01. januara 2022. godine u potpunosti primijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima, te da je došlo do finansijskog i operativnog razdvajanja Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova je povećan za šest miliona KM. Novina u Budžetu je i formiranje Ureda za borbu protiv korupcije, a koji će se baviti prenvencijom i borbom protiv korupcije“, rekao je premijer Bašić, dodajući da će kroz svoj Program rad i Program utroška sredstava adekvatno odgovoriti na sve izazove na području ZDK, kao što su to, kako je istakao, radili i prethodne tri godine, te doprinijeti što boljem standardu života građana ZDK.
Budžetom ZDK za 2022. godinu, planirano je i povećanje plaća uposlenima u prosvjeti, zdravstvu, državnoj službi i policiji u skladu sa potpisanim kolektivnim ugovorima.
„Imamo kolektivni ugovor za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, koji je potpisan krajem prošle godine, i sada kreće njegova puna implementacija, čime je predviđeno povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju a, s druge strane, 19.11. ove godine, premijer ZDK je potpisao sporazum sa sindikatima državnih službenika i namještenika, te Sindikatom policije MUP-a ZDK, tako da, po tome sporazumu, osnovica za sve te uposlenike ide sa 300 na 330 KM, što znači nekih 10%“, rekao je ministar finansija ZDK Josip Lovrić.
Nije prihvaćen nijedan amandman
U proceduri donošenja Budžeta podneseno je ukupno 21 amandman. U konačnoj skupštinskoj proceduri našlo se osam amandmana, koji su bili formalno-pravno ispravni i podneseni u skladu sa važećim propisima, koje Vlada Kantona nije prihvatila, a o kojima se izjašnjavala Skupština, koja nije prihvatila niti jedan.
Iz Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK su kazali da je „usvojen predizborni budžet ZDK“.
„Nažalost, ovo je već četvrti budžet koji je usvajan po skraćenoj proceduri. Osmi saziv Skupštine ZDK nije ni jednom raspravljao o budžetu u redovnoj proceduri. Nije bilo Nacrta, javne rasprave, nego nas svaki put dočeka prijedlog budžeta ili krajem godine ili u martu iduće godine, te ne možemo pravovremeno da djelujemo, a javnost je isključena u potpunosti. Ipak smo imali vremena da uložimo 12 amandmana, od kojih su pet bili formalno-pravno ispravni. Između ostalog, tražili smo da se povećaju sredstva za umjetnu oplodnju, te da se pomogne mladim ljudima u rješavanju stambenog pitanja. Međutim i amandmani i zaključci su odbijeni“, kazao je Vedran Kaser, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini ZDK.
S druge strane, Ramo Isak, šef Kluba zastupnika NES-a, je istakao da je dolaskom ove parlamentarne većine, ali i dobrog rada Vlade ZDK, između ostalog, došlo i do povećanja plate policajcima, uposlenima u prosvjeti, zdravstvenim radnicima, državnim namještenicima i službenicima. „Pokazali smo kako se može kvalitetno i domaćinski raditi i svi ministri u Vladi ZDK, zajedno sa premijerom, su uradili svoj posao kvalitetno i dobro. Želim pohvaliti i sve direktore svih institucija u ZDK“, rekao je Isak.