Na 24. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanoj u utorak, usvojen je, po skraćenom postupku, Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu.
Izmjena se odnosi na preciziranje pojedinih odredbi kako bi se njihovom pravilnom primjenom omogućilo zaduženje ZE-DO kantona u svrhu finansiranja budžetskog deficita i učestvovanja u okviru dodatnog finansiranja za projekat „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“, a koji će se finansirati iz kredita Svjetske banke. Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja ZDK u 2020. godini po Sporazumu o Dodatnom finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj za realizaciju Projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ za Federaciju BiH za period 2020-2024. godina zastupnici su usvojili jednoglasno. „Danas (utorak, op.a.) smo, na dnevnom redu, imali Izmjenu Zakona o izvršavanju Budžeta, čiji se član 9. stav (2) mijenja na način da je novo kreditno zaduženje u iznosu od 42 miliona KM, s tim da je 31 milion postojeće zaduženje, koje je već bilo u Zakonu o izvršavanju Budžeta, za finansiranje budžetskog deficita Kantona, a iznos od 10.600.000 KM je za implementaciju utopljavanja školskih objekata“, kazao je Josip Lovrić, ministar finansija u Vladi ZDK, dodajući da će projektom biti utopljeno 28 školskih i univerzitetskih objekata u ZDK-u. „To su, ustvari, sredstva koji mi nećemo ni dobiti, nego će Upravni odbor raspisati Javni poziv. Mi samo sudjelujemo u povratu tih kredita“, dodao je ministar Lovrić.
Premijer Kantona, Mirza Ganić je istakao da je punjenje budžeta značajno usporeno, ali da je tome uzrok globalna pojava, pandemija koronavirusa, odnosno da taj problem nije prouzrokovala Vlada ZDK.