Arhiva

Koalicija šest stranaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona uvažila je stav Demokratske fronte te na sastanku koji je održan prošle sedmice, u prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, nije podržala prijedlog da im se priključe i hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a jer, dakle, nije bilo potrebnog stranačkog konsenzusa. Istoga dana, Dragan Čović, predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine je kazao da će ova stranka biti dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.
“S tim partnerima imamo dogovor i za ZDK gdje bi nama trebala pripasti dva ministarstva”, naveo je Čović.
Iako još uvijek, a nakon niza kontradiktornih izjava i informacija, nije poznato da li će HDZ biti dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, izbor nove Vlade, a koja bi trebala biti imenovana na slijedećoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a koja bi trebala biti održana već početkom slijedeće sedmice, bi to trebao definitivno razjasniti.
„Danas (ponedjeljak, op.a.) imamo intenzivne sastanke, zaista, mislim na sve stranke. Mandatarka (Amra Mehmedić, op.a) je potvrđena i danas bi, tokom dana, eventualno u utorak, do kraja dana trebala dobiti imena ministara. Sjednicu Skupštine očekujem u ponedjeljak, 19. decembra, eventualno u srijedu slijedeće sedmice“, rekao nam je Dejan Kovačević, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.