Roman „Smrt vile Radmile“, nagrađen od Fondacije za izdavaštvo FBiH u 2023. godini, Zeničanina Adnadina Jašarevića, prošle sedmice je izašao iz štampe. Ovo je 18. knjiga a peti roman ovog, višestruko nagrađivanog, književnika.
Bosanska priča
Jašarević nam je, na početku razgovora, istakao da su do sad četiri njegove proze nagrađene od Fondacije: „Kuća bez prozora“ (2007), „Meduzin pogled“ (2017) te „Srca od kostiju“ (2021). Autor kaže da je „Smrt vile Radmile“ teško svrstati žanrovski pošto je i roman apsurda, fantastični roman, također je i postmoderni, ima elemenata literature strave.
– Iako je pisan, u biti, u maniru literature apsurda, funkcionira u potpunosti ta priča kao cjelina. Ima glavu i rep. U potpunosti je bosanska priča. Radnja se uglavnom zbiva u Sarajevu, ali Sarajevu „van vremena“ mada postoje vremenska sidrišta za period uoči izbijanja Prvog svjetskog rata. Vremenski slijed „jučer-danas-sutra“ u ovom romanu stvarno ne funkcionira uopće -kaže Jašarević te dodaje da u njegovom romanu junaci, uoči Prvog svjetskog rata, slušaju koncert Iron Maidena na Bijeloj tabiji u Sarajevu što je pokazatelj da je priča prilično razuđena vremenski i prostorno.
Kad je u pitanju sam proces pisanja ovog romana, Jašarević kaže da je materijal napisao relativno brzo u odnosu na druga djela.
Knjiga je u dijelovima objavljivana na internetu te su brojne reakcije čitatelja u regionu bile izuzetno pozitivne a svi se slažu da je ambijent samog romana vrlo lako prepoznatljiv kao bosanski.
– Za svega dvije i pol godine, dok sam prošli roman radio skoro 10 godina. „Smrt vile Radmile“ nisam počeo pisati kao roman. U razgovoru s jednim od rijetkih preostalih prijatelja, Mariom Radišićem, kazao mi je da već nekoliko godina istražuje upravo taj period kako bi napisao ozbiljnu krimi priču, možda i novelu. Pošto mi je počeo dodijavati s tim istraživanjem, nikad da nešto napiše, želio sam mu pokazati s površnim znanjem kako se to radi i počnem pisati priču o detektivu Foxu koji je Austrijanac a boravi u Sarajevu. Još mi nije bilo jasno šta će istraživati ali dosjetim se da je ubijena neka vila Radmila te su odmah u krimi priču uskočili fantastični elementi. Mic po mic, ode jedna glava, druga, priča se otme kontroli. Sjedio sam i pisao dok jednog dana nisam zaključio da treba da završim priču i to je tih 53 glava, od prve koja je trebala biti kratka priča -kaže Jašarević te kroz osmijeh dodaje da je Mariju „očitao“ lekciju kako se piše.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju