U okviru projekta „Čuvajmo naslijeđe za buduće generacije”, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a kako bi ukazali na značaj našeg kulturno-historijskog naslijeđa, objavit ćemo članke o spomenicima na području Zeničko-dobojskog kantona posvećenim ljudima i događajima koji su obilježili period 20. vijeka.
Za zeničke poginule borce
Na samome vrhu zeničkog izletišta Smetovi nalazi se spomenik poginulim borcima Zeničkog partizanskog odreda. Kao i većina spomenika iz socijalističkog razdoblja na području Bosne i Hercegovine, i ovaj spomenik, kako u periodu ratnih dešavanja tako i nakon rata, pretrpio je znatna oštećenja. Danas svjedoči o pogibiji 32 borca Zeničkog partizanskog odreda i Trećeg istočnobosanskog udarnog bataljona koji su život izgubili tokom četničkog puča, koji se desio u maju 1942. godine.
Prema podacima koje smo pronašli u publikaciji „Elaborat o stanju spomen-obilježja iz perioda NOB-a na području S.O. Zenica“, objavljene 1989. godine, spomenik na Smetovima, visok 12 metara, izgrađen je 1968. godine, a javnosti je svečano predstavljen 27. jula, na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine. Dizajnirao ga je umjetnik Arfan Hozić iz Sarajeva dok je rješenje za spomenik dobijeno putem Opštejugoslovenskog konkursa. Čelična konstrukcija spomenika obložena je aluminijskim limom. „Spomenik se sastoji od podzemnog dijela-kosturnice gdje su sahranjeni posmrtni ostaci 32 pala borca te vanjskog obilježja u vidu stupa sa razgranatim vrhom. Prostor spomen-obilježja omeđen je metalnom ogradom izvedenom od čeličnih stupova spojenih međusobno poprečnim šipkama i završno bojenih srebrnom bojom. U ogradi su izvedena vrata, za ulaz u prostor spomenika dok je središnji prostor popločan pločama ukrasnog kamena. Na platou se nalazi ulaz u Kosturnicu i postolje sa spomenikom. Spomenik se sastoji od postolja na koje se nastavlja metalna konstrukcija“, napisano je, između ostalog, u opisu spomenika na Smetovima, objavljenog u publikaciji.


Prilikom izrade i prikupljanja informacija o spomeniku na Smetovima, podršku i savjete pružio nam da je historičar Mirza Džananović. Također, i u narednim brojevima „Naše riječi“ predstavit ćemo neke od najvažnijih spomenika iz perioda 20. vijeka sa područja Zenice, a potom i ostalih gradova Zeničko-dobojskog kantona.


U podnožju spomenika nalazi se ploča na kojoj su isklesana imena poginulih boraca Zeničkog partizanskog odreda i Trećeg istočnobosanskog udarnog bataljona u četničkom puču od 08. do 15. maja 1942. godine. Također, pri dnu spomenika, nalazi se i ploča na kojoj su isklesani stihovi iz pjesme „Mala, velika moja“, bosanskohercegovačkog pjesnika Izeta Sarajlića: „…I ne pitaj jesu li se mogli vratiti, i ne pitaj je li se moglo natrag, dok je posljednji put, crven kao komunizam, gorio horizont njihovih želja…“. Imena poginulih boraca kao i stihovi pjesme su isklesani te ispunjeni zlatnom bojom.
Oko spomenika na Smetovima zasađeni su borovi koji okruženje spomenika čine živopisnim, a u neposrednoj blizini spomenika nalazi se amfiteatar predviđen za prigodne manifestacije kao i spomen-obilježje koje podsjeća na šehide i poginule borce Prve zeničke, kasnije 303., brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Značajan za lokalno područje
Spomenik poginulim borcima Zeničkog partizanskog odreda na Smetovima iznad Zenice još uvijek svjedoči o jednom vremenu, događajima i velikim ljudima te spada u red lokalnih spomenika koji su značajni za naše područje. Početkom novog milenija spomenik na Smetovima bio je uništen ali je potom i obnovljen. Iako Smetovi, kao najvoljenije izletište Zeničana, privlači mnoge građane željne čistog zraka, odmora i opuštanja, odnos Zeničana ali i vlasti prema ovom spomeniku nije na zavidnom nivou pa u njegovu obnovu i restauraciju, od rata do sada, nisu uložena velika i značajna sredstva. U oktobru protekle godine izvršena je sanacija amfiteatra koji se nalazi u neposrednoj blizini spomenika te su tada, osim sanacije amfiteatra, između ostalog, postavljene i betonske ploče na prilaznim pješačkim stazama prema spomeniku.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK