Predsjednik Saveza Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić potvrdio je za medije prošle sedmice da se sprema stečaj RU Kreka i RMU Zenica.
– Imamo informacije od Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH da je usvojena odluka o stečaju rudnika Kreka i Zenica te da su uputili akt Vladi Federacije od koje su tražili saglasnost da se proglasi stečaj ovih rudnika -kazao je Husić te dodao da prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, Vlada FBiH je odluku o stečaju prepustila Elektroprivredi BiH navodeći da je Elektroprivreda BiH vlasnik rudnika i odgovorni su za njihov rad kao i proglašenje stečaja. Iz Saveza Sindikata radnika rudnika FBiH također ističu da će po svaku cijenu spriječiti stečaj jer je 2.700 radnih mjesta ugroženo ako Elektroprivreda BiH proglasi stečaj.
Proteklih nekoliko dana Sindikat je uputio Vladi FBiH i JP Elektroprivreda BiH zahtjev za prekidanje provođenja aktivnosti za realizaciju Odluke o stečaju Rudnika uglja Kreka i RMU Zenica. Ukoliko ne udovolje ovom zahtjevu iz Sindikata kažu da će ponovo vidjeti jedinstvo rudara te najavljuju proteste.
Iz Elektroprivrede BiH saopćili su proteklog četvrtka da je rukovodstvo Sindikata radnika rudnika FBiH obmanulo javnost plasiranjem netačnih informacija o navodnoj odluci Elektroprivrede BiH o stečaju u rudnicima uglja „Kreka“ i „Zenica“, izazvalo zabrinutost i uznemirenost rudara, njihovih porodica i drugih građana. Ističu da Elektroprivreda BiH nije donijela odluku o stečaju, niti za istu ima ovlaštenja zasnovana na Zakonu.
– Elektroprivreda BiH je upozoravala da je zastoj u prestrukturiranju rudnika pokrenutog s ciljem obezbjeđenja opstojnosti kroz ekonomski održivo poslovanje, procesa na koji se sporazumom iz maja 2021. godine obavezalo rukovodstvo Sindikata, uzrokovan isključivo odustajanjem rukovodstva od ispunjavanja preuzetih obaveza i konstantnim opstrukcijama. Zloupotrebljavajući senzibilitet i empatiju javnosti prema populaciji rudara, sindikalni rukovodioci su se svojim aktivnostima zasnovanim na prijetnjama općim buntom, pritiscima i uslovljavanjima, zaštiti nerada i kriminala u rudnicima, jasno odredili da od suodgovornih za stanje u rudnicima postaju jedini odgovorni za njihovu propast -kažu, između ostalog, iz EPBiH te na kraju pozivaju rukovodstvo Sindikata, sve nadležne organe vlasti i uposlenike rudnika, na ozbiljan i odgovoran angažman u rješavanju problema rudnika „Kreka“ i „Zenica“, i time sprječavanje bunta i nereda.