„Spremni smo za sve izazove na našem putu. Ne strahujemo ni od visokih temperatura jer znamo šta nam je nijet“, poručili su učesnici ovogodišnjeg „Marša mira“. Ispratili su ih članovi porodica, rodbina, prijatelji i građani Maglaja.
Ovo je sedmi put da Maglajlije organizovano učestvuju u „Maršu mira“ i ove godine je i najveći broj učesnika. Najmlađi učesnik je Bakir Mehinagić (19), a najstariji Mirsad Hasanić (72). U koloni su ove godine otac i sin, Azem i Bakir Mehinagić. Azemu će ovo biti drugo učešće u „Maršu mira“. „Imao sam želju da povedem i sina, a želja mi se ispunila ove godine. Pripremali smo se u proteklih mjesec dana za ovaj put, osim fizički treba biti spreman i psihički za prijeći put koji su prešli ti ljudi 1995.godine i da ih se na ovaj način sjetimo“, rekao nam je Azem. „Kada se vratio, otac mi je pričao o svemu što ga je pratilo tokom marša, bilo je teških situacija a te godine je cijeli dan padala kiša.

Azem i Bakir Mehinagić

Znam sve šta me čeka, imam oca uz sebe kao najveći oslonac“, dodao je Bakir. Put od 100 kilometara prijeći će kćerka i otac, Amina i Mirsad Hasanić. „Osnovna misao mi je da se solidarišem sa svima onima koji su ovaj put prešli pod daleko težim okolnostima, znamo svi kakvim. Nama će biti lahko. Ja se nadam da ću uz Božiju pomoć ovih 100 kilometara prijeći bez problema, jer trudim se da sam u dobroj kondiciji, umnoj i fizičkoj“, kazao nam je Mirsad. „Ove godine sam psihički i fizički sprema za ovaj put. Želim da na ovaj način odam počast svima onima koji su put prešli sa puno težim iskušenjima“, rekla nam je Amina.

Amina i Mirsad Hasanić

Prije polaska, položeno je cvijeće na centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana i proučena fatiha. Učesnike su ispratili Eldina Mehinagić, pomoćnica Općinskog načelnika i Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK. „Vlada ZDK izdvaja određena sredstva za Memorijalni centar, a Ministarstvo za boračka pitanja organizuje posjetu na sam 11. juli, a izdvajaju se određena sredstva za plaćanje prijevoza za posjetu Potočarima što se realizuje preko boračkih udruženja“, kazao je ministar Sirovica. „Iz godinu u godinu povećavao se broj učesnika, imamo iskustvo i pripremili smo se logistički za svih 24 učesnika. Najbitniji su volja i nijet, sve ostalo je u drugom planu“, rekao nam je pred polazak Elmedin Blitović, organizator učesnika „Marša mira“ iz Maglaja. Do dolaska na kolektivnu dženazu u Memorijalni centar Potočari učesnike „Marša mira“ očekuje put od 100 kilometara koji će prijeći u tri faze. Oni koji su ih ispratili poželjeli su im lahak korak i da sretno stignu na svoje odredište.