Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić razgovarao je u svom kabinetu s delegacijom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) koju je predvodila Jana Koperniech, regionalni tehnički savjetnik UNDP-a u Istanbulu, saopćila je Press služba.
Utopljavanje i zamjena energenata
Razgovarano je o modalitetima saradnje i učešća Zeničko-dobojskog kantona u projektima energetske efikasnosti i dekarbonizacije, s fokusom na podršku UNDP-a kroz projekte koje finansira Zeleni klimatski fond, a koji podrazumijevaju utopljavanje javnih objekata i zamjenu energenata prelaskom na ekološki prihvatljive energente.
Iskazana je obostrana želja za saradnjom, a Vlada ZDK-a se obavezala da će ubrzo dostavili listu potencijalnih projekata te inicirati novi zajednički sastanak predstavnika Vlade i UNDP-a, kao i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša FBiH, preko kojeg su ranije realizovani slični projekti.
Kvalitetna saradnja
Istaknuto je da Zeničko-dobojski kanton i UNDP imaju dobru saradnju koja je započeta nakon poplava 2014. godine, kroz više realizovanih projekata obnove infrastrukture i drugih projekata.