U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, protekle subote održana je komemoracija i klanjana zajednička dženaza za devet žrtava genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. od strane Vojske Republike Srpske potpomognuti Jugoslovenskom narodnom armijom. Potresnoj, 25. godišnjici masakra nad Bošnjacima prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Također, ovogodišnjem posljednjem ispraćaju srebreničkih žrtava prisustvovali su brojni zvaničnici, delegacije političari i vjerski službenici. Pandemija koronavirusa utjecala je na ovogodišnje obilježavanje, ali ključne aktivnosti nisu izostale.


Snažna poruka reisa Kavazovića
Dženazu-namaz predvodio je reisu-l–ulema Husein ef. Kavazović koji je u svom govoru u Potočarima poručio kako se još uvijek pokušava zaustaviti zlo genocida koje se obrušilo nad Srebrenicom, ali i da će njegov otrov još dugo kružiti tim prostorom. „Prošlo je 25 godina otkako su oni koji su sebe nazivali srpskom vojskom i policijom počinili genocid u Srebrenici. Danas smo se okupili da se molitvom sjetimo najmilijih. Vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku. Kolika je bila silina zla koja se obrušila na Srebrenicu, govori i poteškoća s kojom se susrećemo i danas. Sada mnogo jasnije vidimo da se zlo genocida ne može lako savladati i da će njegov otrov još dugo kružiti. Ali, život na ovim prostorima se obnavlja, a istina razgoni tamu koja bi htjela vječno vladati ovim gradom. Vjerujem da će muslimani, katolici, Jevreji i pravoslavci naći načina da razumiju jedni druge“, kazao je reis Kavazović, koji je u zajedničkoj dovi zamolio Allaha dž.š. da se u srcima vjernika ne nastani mržnja i da nas uputi stazama mira i dobročinstva kojim ćeš On biti zadovoljan. Nakon govora reisa Kavazovića, uslijedilo je izvođenje “Srebreničkog inferna”, Omladinskog hora u Zenici, kojim se tradicionalno svakog 11. jula, odaje počast svim žrtvama genocida.


Brojne delegacije na komemoraciji
Na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici obratili su se čelnici brojnih zemalja regiona i svijeta, kao i bh. političari i predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, istakao je važnost gradnje i stabilnosti Bosne i Hercegovine.
„Ponoviti iste riječi ili boriti se za istinu, za pravdu i snagu. Da bismo sve to imali, moramo biti snažni, moramo graditi stabilnu Bosnu i Hercegovinu, jaku zemlju, članicu jakih asocijacija Evropske unije i NATO saveza, da nam se ovakve stvari ne bi ponovile“, rekao je Izetbegović, naglasivši da Međunarodna zajednica nije odbranila Srebrenicu prije 25 godina, ali da danas ima priliku da odbrani istinu koja je dovedena u pitanje. „Nagrađuju se i odlikuju ratni zločinci, odgovorni za počinjeni genocid u Srebrenici. Negira se genocid. Pridružujem se apelaciji koju su uputile majke Srebrenice da se konačno nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici“, dodao je Izetbegović.
Počast žrtvama polaganjem cvijeća odali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić. Također, počast su odali Mustafa ef. Cerić, kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakov Finci, te apostolski nuncij Luigi Pezzuto. Pored njih, 47 predsjednika, premijera, ministara vanjskih poslova i predstavnika svjetskih organizacija iz cijelog svijeta, poslali su svoje poruke podrške i sazažljenja nad žrtvama, nadajući se da će svi počinioci genocida biti izvedeni pred lice pravde.


Svoje poruke podrške uputili su ambasadori Amerike i Velike Britanije. Matt Field je kazao kako je genocid u Srebrenici jedna velika opomena i lekcija kompletnom čovječanstvu. „Tu sam da odam počast u ime Ujedinjenog Kraljevstva, onima koji su izgubili svoje živote i njihovim najmilijima. Događaj iz 1995. i počinjeni genocid su tragedija za sve ljude i svi moramo naučiti tu lekciju o groznim posljedicama mržnje“, kazao je Field. S druge strane, Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država istakao je kako se suosjeća s porodicama koje su izgubile svoje najmilije.


„Kao i svake godine, narod SAD-a pridružuje se Bosni i Hercegovini u trenutku kada odajemo počast za preko osam hiljada žrtava genocida koji se dogodio u Srebrenici. I nakon 25 godina, mi moramo biti odlučni u tome da ne smije biti poricanja genocida. Sjedinjene Američke Države su pouzdan partner za Bosnu i Hercegovinu i njene građane u njenim nastojanjima da se bore za prosperitetnu zemlju u kojoj nema mjesta za izbjegavanje pravde“, poručio je Nelson.
Devet žrtava pronašlo smiraj u potočarima
Na kolektivnoj dženazi u Potočarima, u subotu, ukopano je devet žrtava. Najmlađi od njih je Salko Ibišević, sin Ahme, rođen 1972. godine, koji je ubijen u svojoj 23. godini života, a najstariji je Hasan Pezić, sin Alije, rođen 1925. godine, ubijen u 70. godini. Ove godine su ukopani: Salko (Ahmo) Ibišević (1972.), Hasan (Alija) Pezić (1925.), Sead (Huso) Hasanović (1971.), Alija (Bekto) Suljić (1969.), Hasib (šaban) Hasanović (1970.), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947.), Bajro (Ramo) Salihović (1943.), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941.) i Kemal (Husein) Musić (1968.) čiji je ukop porodica naknadno dozvolila.
Traga se za više od hiljadu osoba
U mezarju Memorijalnog centra Potočari do danas su ukopane 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od hiljadu Srebreničana. Dosad su u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja, 19 je žena stradalih u genocidu, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci Srebreničana pronađeni su na oko 570 različitih lokacija. Najmlađa ukopana žrtva je novorođenče, djevočica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.
Ajša Bektić ukopala jednog od četiri zeta
„Padom Srebrenice otišao je preko šume i nije se više vratio. Godinama ga nisu našli i eto, konačno je došlo vrijeme da ga ukopam. Takva je sudbina…“, kroz suze nam priča Ajša Bektić, iz sela Glogovo kod Srebrenice, žena koja je tokom 1995. godine u Srebrenici izgubila muža, četiri zeta i sestrića. „Ko mi je god ovdje u Srebrenici bio, nije preživio… Ukopavamo ovog najmlađeg zeta, teško je, preteško. Ne znam šta bih rekla, ne mogu pričati. Svaka od nas je izgubila nekog svog najmilijeg. Mojoj sestri je poginuo sin jedinac“.

Generalni pokrovitelj reportaže „Srebrenica 2020“

Vlada Zeničko – dobojskog kantona
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

Sponzori reportaže “Srebrenica 2020”

IGM d.o.o. Visoko, JP Šumsko privredno društvo ZE-DO kantona d.o.o. Zavidovići
i ALMY d.o.o. Zenica