Već godinama, sljedbenici zla jačaju propagandu da u Srebrenici nije počinjen genocid. A počinjen je i na ponavljanju istine treba se raditi svakodnevno jer samo istinom se može pobijediti zlo. Ove godine u Potočarima je ukopano pedeset ubijenih Bošnjaka. Najmlađa žrtva je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. U ljeto 1995. godine, kada je ubijen, imao je 16 godina. Na njegovu identifikaciju i ukop čekalo se dvadeset jednu godinu kako bi se našli srodnici za DNK analizu. Osim Salima, ove godine ukopana su još dva maloljetnika Vahid Smajlović i Elvir Muminović, rođeni 1978. godine, imali su tek 17 godina. Blizanci Semir i Samir Hasanović imali su dvadeset godina kada su ubijeni. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Najstarije žrtve koje su ukopane ove godine su Adil Selimović i Husejin Krdžić, obojica rođeni 1936. godine.
Srebrenica je sinonim za genocid
U Memorijalni centar Potočari, u ponedjeljak, 11. jula, slile su se rijeke ljudi koji su došli da odaju počast i na dostojanstven način isprate 50 Srebreničana koji su žrtve genocida.
“Svakog 11. jula iskazujemo poštovanje prema ubijenim ali i živima. Šta god rekli, nema snažnije poruke od majčinog jecaja. Sjećamo se svih onih koje su ubijene, ili su kasnije umrle. One su promijenile tok historije. Svi mi sada imamo obavezu da Srebrenica bude grad u kojem će djeca zajedno odrastati bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ovo treba da bude grad života, a ne smrti”, rekao je, između ostalog, Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, na kojoj su se prisutnima obratile brojne zvanice.


Brojni građani Zenice su jučer (ponedjeljak, 11. juli) nakon okupljanja na Trgu „Alije Izetbegovića“, s bijelim cvijetom na reverima, učestvovali u tradicionalnoj mirnoj šetnji za Srebrenicu te na ovaj način odali počast ubijenima u genocidu. Tradicija održavanja mirne šetnje Zenica za Srebrenicu održava se već niz godina u organizaciji Asocijacije mladih SDA. Zerina Krehmić-Softić, predsjednica Asocijacije mladih SDA Zenica, u izjavi za Našu riječ je kazala da se ova šetnja organizuje od 2015. godine.
– Svake godine je sve veći broj učesnika. Na ovaj način čuvamo sjećanje na Srebrenicu i poručujemo da ih Zenica neće zaboraviti-kazala je Krehmić-Softić. Nakon prolaska zeničkim ulicama, okupljeni su na spomen-obilježju „Kameni spavač“ položili cvijeće i proučili Fatihu. Šetnja za Srebrenicu organizovana je u Žepču, Zavidovićima, Visokom, Brezi i Kaknju. Civilne zaštite Grada Zenica i Općine Tešanj, tačno u 12 sati, emitovale su zvučni signal za prestanak opasnosti u trajanju od 60 sekundi, čime je također odana počast srebreničkim žrtvama genocida.


Prisutnima se obratio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt (Kristijan Šmit). „Svaki put kada dođem na ovo sveto mjesto osjećam težak teret fatalne agresije protiv mladosti koja je imala toliko mnogo nada za budućnost, protiv muškaraca usred njihovih života, usred briga za njihove porodice, protiv starijih koji su sabirali sva svoja dostignuća za buduće generacije, protiv svih nas – ljudskog roda. Ali, osjećam i teret neuspjeha međunarodne zajednice da zaštiti one koji su bili izloženi prijetnji da će biti ubijeni. Ništa od onoga što ja mogu danas reći ovdje neće ublažiti bol onih koji su izgubili svoje muževe, očeve, sinove, braću i sve ostale.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju