Muzej grada Zenica u sklopu svog djelovanja brine i o Starom gradu Vranduku kao svojim depandansima. Od nedavno je za posjetitelje Vranduka uređen novi eksponat, prikazan je izgled srednjovjekovnog trgovišta.

Muzej grada Zenice se bavi prikupljanjem, očuvanjem, istraživanjem i prezentacijom kulturnih i prirodnih dobara s prostora zeničkog kraja kroz stalne i povremene postavke. Ove aktivnosti obuhvataju i stručnu i naučnu obradu muzejske građe, muzejske dokumentacije, muzejskih lokaliteta i nalazišta.

– Trgovište je sastavni dio svakodnevnog života u srednjem vijeku, mjesto razmjene roba i usluga. Općenito, ideja se zasniva na namjeri da posjetiocima tvrđave Vranduk dočaramo razne aspekte života u vremeplovu koji seže osam stoljeća u prošlost. Trgovište se uklapa uz ranije postavljene sadržaje u maloj i velikoj kuli, kuhinju, ostavu i objedovaonicu. Takoreći, zatvara krug kruženja prehrambenih artikala. Uz to, trgovište se sjajno uklapa i uz druge sadržaje u tvrđavi, jer ono nije bilo samo mjesto određeno za trgovanje, već i središte društvenog života, prevashodno zabave. Trgovce su u srednjem vijeku pratili muzikanti, trubaduri, zabavljači, i donosili priče i pjesme iz dalekih krajeva. Nerijetko su danom određenim za trgovanje organizirali i raznorazne srednjovjekovne igre poput potezanja konopca, trčanja u vreći, nabacivanja potkova ili čak i streljaštvo -kazao je u izjavi za „Našu riječ“ direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević i na kraju dodao da u budućnosti namjeravaju urediti i prijestolnu dvoranu u velikoj kuli.