Zeničko-dobojskom kantonu pripalo je 31,8 miliona KM iz kredita koji je Federaciji Bosne i Hercegovine odobrio Međunarodni monetarni fond. Prema riječima premijera Mirze Ganića, način utroška sredstava još nije utvrđen, ali je sigurno da će biti usmjerena za podršku zdravstvu i privredi te očuvanje tekuće likvidnosti budžeta, budući da su budžetski prihodi u prvom polugodištu manji za 12 posto ili 40 miliona KM.
“Dio sredstava svakako moramo usmjeriti za zdravstvo, a posebno Kantonalnu bolnicu Zenica koju je pandemija onemogućila da zaradi dio prihoda na tržištu. Moramo ubrizgati dio sredstava u KBZ kako bismo održali likvidnost i unaprijedili zdravstvenu zaštitu u ovoj ustanovi”, rekao je Ganić.
Pomoć privredi
Naglašava da se i privreda suočava s velikim problemima, a smanjena privredna aktivnost negativno se odražava i na punjenje budžeta.
“Mi smo ranije preduzeli set mjera za privredu, a u pripremi je novi podsticaj za jačanje konkurentnosti jer je značajan broj privrednih subjekata ušao u nabavku opreme prije izbijanja pandemije i tražimo načina kako da odobrimo subvenciju. Želimo da privreda u ZDK bude konkurentna, a sve u cilju njihovog dobrog rada koji se direktno reflektuje na budžet”, rekao je premijer ZDK.
Najavio je i podršku javnim radovima u ovom kantonu, od čega će korist imati građevinski sektor koji također trpi posljedice pandemije.
“Imamo dosta završene projektne dokumentacije za izgradnju cestovne infrastrukture na regionalnim putevima. Nastojat ćemo da završimo tendere i krenemo u realizaciju, jer otvaranje javnih radova pokreće cirkulaciju novca, pošto uključuje veći broj privrednih subjekata, a od cirkulacije novca korist ima i privreda i budžet”, kaže Ganić.
Očuvanje likvidnosti
Jedan dio novca od MMF-a ostat će u budžetu radi očuvanja tekuće likvidnosti, kako bi se mogle izvršavati ustavne i zakonske obaveze te preduprijedila kašnjenja u isplati.
“Vlada ZDK zasad izvršava sve svoje obaveze i ova sredstva će svakako doprinijeti da kantonalni Budžet ostane stabilan. Nadam se da će se u narednom periodu intenzivirati privredni razvoj i poboljšati punjenje prihoda, kako bismo izašli iz krize u koju smo zapali ne našom krivicom”, rekao je premijer ZDK.