Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Grad Zenica i Udruženje veterana bh. rata i odbrane Bosanske časti i ostala boračka udruženja, organizatori su obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Višednevni program počeo je jučer (ponedjeljak, 27. februar) akcijom darivanja krvi u Kantonalnoj bolnici Zenica. Za utorak, 28. februar planirana je priredba u OŠ „Hasan Kikić“ u Tetovu gdje će biti nagrađena tri najbolja učenika. Centralni dio obilježavanja Dana nezavisnosti planiran je za srijedu i to od 10 sati na Spomen-kosturnici Papirna gdje će biti obraćanje i polaganje cvijeća, zatim slijedi defile ulicama grada sve do Spomen-obilježja Kameni spavač gdje je planiran centralni dio manifestacije. Uz obraćanje zvanica planiran je i kulturno- zabavni program.
Brojnim aktivnostima, i u drugim gradovima Zeničko-dobojskog kantona bit će obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
U Visokom je, između ostalog, planirano polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu borcima NOR-a i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, kao i svečana sjednica Gradskog vijeća. I u Kaknju su planirani brojni sadržaji povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, ali i 3. marta – Dana Patriotske lige Kakanj. U srijedu, 1. marta, planirano je otvaranje Memorijalnog košarkaškog turnira „Anes Begić“, polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina (Gradski spomen park), zatim prezentacija kataloga Muzeja Kaknja i Zbirke ratnih godina 1992-1995. godina i predavanje akademika prof.dr. Mirka Pejanovića o temi „Dan nezavisnosti BiH“, kao i Svečana akademija, koja će biti održana u kino sali Doma kulture Kakanj.
Polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana i na biste i akademijom u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju će Dan nezavisnosti BiH biti obilježen u utorak, 28. februara. Bogat program obilježavanja planiran je i u Tešnju tokom utorka i srijede. Između ostalog, planirana je izložba likovnih i literarnih radova na temu „1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“ i polaganje cvijeća na Centralno spomen-obilježje.
U Doboj Jugu će, a u okviru Martovskih svečanosti, 1. mart biti obilježen polaganjem svijeća na Spomen-obilježje, Spomenik Trg 21.mart.