Najavljeni prijedlozi izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima podigli su mnogo prašine u javnosti. S jedne strane, građani, u većini slučajeva, smatraju kako će upravo oni biti najviše pogođeni, odnosno da je ovo udar na njih, dok, s druge strane, premijer FBiH Fadil Novalić smatra da prijedlozi ova dva zakona znače nova radna mjesta i povećanje plaća radnicima.
Novalić: “Radi se o rasterećenju privrede i omogućavanju rasta plata“
Zakoni su, kako je kazao premijer Novalić, u parlamentarnu poceduru, upućeni još 2018. godine. „Od tog momenta, ti zakoni su prošli sve potrebne procedure, te treba da se usvoje i riješe mnoga pitanja koja muče građane u ekonomskom smislu“, kazao je premijer Novalić i dodao je ovaj zakon Hrvatska zamijenila prije 15 godina, Srbija prije 10 godina, a RS prije sedam godina. „Da bi rasteretila privredu i omogućila rast plata, Vlada Federacije BiH je predložila izmjenu ova dva zakona koji predstavljaju jednu od ključnih ekonomskih reformi“, istakao je Novalić.
Predložena rješenja, ističe Novalić, omogućavaju poslodavcima da povećaju minimalne i sve druge plate. „Radi se o rasterećenju privrede. Uređujemo oblasti poput ugovora o djelu, koji su svojevsrna zamjena u našem društvu za redovno i regularno zapošljavanje. U FBiH imamo 532.000 zaposlenih i 250.000 ugovora o djelu. To govori da nešto nije u redu sa tom oblašću. Nemamo ništa protiv tih ugovora, ali, ukoliko vas neko zaposli po ugovoru o djelu, umjesto stalnog zaposlenja, mora platiti kompletne obaveze“, kazao je Novalić.
Porez na naslijeđe je, istakao je, kantonalna nadležnost i Vlada FBiH nema nikakvu ustavnu nadležnost nad tim pitanjem. Neće biti oporezovane ni kamate na štednju.
Kada je u pitanju prijedlog Zakona o porezu na dohodak, stopa se povećava sa 10 na 13 posto. Međutim, ključno je znati da se ovaj porez ubuduće neće ubirati na dio primanja do 800 KM. „Dakle, radnici s najnižim primanjima neće plaćati niti jednu marku poreza na dohodak, što trenutno nije slučaj. Zapravo, samo oni radnici koji budu imali neto platu prije oporezivanja veću od 2.440 KM će u buduće plaćati veći porez na dohodak. Svi ostali radnici koji primaju manje i kojih je u Federaciji BiH 96 posto će plaćati manje poreza na dohodak. Novi Zakon o porezu na dohodak će biti usvojen samo ukoliko istovremeno bude usvojen i novi Zakon o doprinosima kojim se smanjuju doprinosi s 41.5 posto na 32.5 posto. Ovo predstavlja značajne uštede za privredu, mjera je koju godinama traže svi ljudi u našem društvu, i otvara prostor za proširenje proizvodnje, novi broj radnih mjesta i povećanje plate radnika. Istina je da će se oporezivati sve trenutno neoporezive naknade poput toplog obroka i prijevoza, ali će zbog ušteda zbog manje stope doprinosa poslodavci imati priliku da radnicima nadoknade ovaj gubitak i još im i povećaju platu“, rekao je Novalić.
Bit će oporezovane igre na sreću, 13%, kao i dividenda. „Kada su u pitanju freelanceri, oni su tek počeli biti prepoznatljivi u zakonima. Podržavano taj vid ekonomije, ali on nije reguliran niti Zakonom o obrtima, niti Zakonom o privrednim društvima, ali kao i svaki drugi prihod, i dohodak, mora biti oporeziv“, rekao je Novalić.
Kaknjo: „Zakoni su, uz manje anomalije, odlični, jasni i precizni“
Privrednik i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Suad Kaknjo smatra da je prijedlog Zakona o doprinosima vrlo jasan i precizan. „Doprinose iz bruta sa 41,5 smanjuje na 32,5%. To je, zaista, podsticaj privrednicima, ali se doprinosima, u budućnosti, obuhvataju i sva druga plaćanja – topli obrok, regres, putni troškovi… Suština Zakona je da stimuliše one koji ispravno prijavljuju, odnosno nemaju udio plaća „na crno“, koji prijavljuju kompletne plaće na doprinose, a da one koji suprotno rade destimuliše, kao i sve oni koji na drugi način isplaćuju primanja, a prikazuju kao plaću“, kaže Kaknjo, dodajući da postoje određene anomalije, na koje će djelovati amandmanski. Zakon o porezu na dohodak, smatra, također pojednostavljuje stvari, tako da ne oporezuje dio poreza na dohodak, kada su u pitanju lična primanja. „Ono što interesuje građanstvo, odnosno običnog čovjeka, jeste porez na lična primanja. Neoporezivi dio je, po starom Zakonu, 300 KM, po novom Zakonu je to 800 KM. Svi drugi boniteti, ako neko izdržava člana obitelji, opadaju. Jednostavnije rečeno, svi oni koji imaju do tri izdržavana člana porodice, su na dobitku. Oni koji imaju četiri i više izdržavana člana porodice nešto malo gube, međutim, procjenjuje se da je to svega dva-tri posto populacije. Generalno, zakoni su napredni, ali ih treba dorađivati. Međutim, jako sporo dolaze u proceduru. Kao zastupnik sam dva puta postavio zastupničko pitanje što se ne stavljaju u proceduru, kao i inicijativu da taj neoporezivi dio ne bude 800, nego da poraste na 1.000 KM. Ostat ću dosljedan tome, kada zakoni dođu na dnevni red“, istakao je Kaknjo.
Sindikat: „Još samo da nam uvedete porez na vazduh“
Usvajanju ovih zakona usprotivili su se u Savezu samostalnih sindikata BiH.
„Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu nastavlja usvajati prijedloge zakona kojim se od radnika i građana želi uzeti sve što mogu kako bi poslodavcima osigurali ubiranje milionskog profita. Najnoviji namet na leđima radnika je povećanje poreza na dohodak sa 10 na 13% i uvođenje poreza na topli obrok, naknadu za prijevoz i regres. I sve to bez bilo kakvog osiguranja da će se novac uzet od radnika iskoristiti za povećanje njihovih plata. Pokušaj da se radnicima zamažu oči time što im se kaže da oni sa primanjima do 800 KM neće plaćati porez na dohodak je perfidan“, navodi se, između ostalog, u njihovom saopćenju.