“Šta tebi znači BiH” je omnibus (film koji se sastoji od nekoliko dijelova (epizoda) koje funkcioniraju kao samostalne narativne cjeline, op.a.) produciran u partnerstvu Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Akademije scenskih umetnosti Univerziteta u Sarajevu, a među autorima je i Zeničanin Ishak Jalimam, student prve godine Drugog ciklusa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Odsjek za produkciju i menadžment.
O filmu, Zenici…
„Pisac Selvedin Avdić, koji mi je pomagao u ovom filmu, navodi kako je Zenica grad koji je obolio od „stahanovske melanholije“ nakon što je Željezara, najveći simbol Zenice, izgubila svoj nekadašnji značaj. Zenica je također poznata po najvećem zatvoru, najvećem pozorištu i najvećem stadionu. Glomazne građevine nijemo svjedoče o vremenu kada je Zenica bila simbol kulturnog razvoja, mladosti i sporta te industrijalizacije i snage radništva, to je ono što je mene u početku zanimalo. Upravo je ovaj grad savršen primjer tranzicije s kojom se bosankohercegovačko društvo nikada nije uspjelo izboriti. Dokumentarac „Kako opisati grad“ kroz arhitekturu Zenice istražuje odnos grada prema njegovoj prošlosti, a samim time i sadašnjosti. Iz perspektive pisca, dokumentarac podsjeća na zaboravljene priče koje govore o rađanju i umiranju jednog grada kroz razne periode u historiji, u nadi da će podsjetiti nove generacije ne samo na bogatu kulturu i tradiciju koji je njihov grad nekada imao, već i na sve ono što taj grad može ponovno postati“, pojašnjava Jalilmam.
Prvi koraci u BNP Zenica
Smatra da je umjetnost ona koja komunicira tako da publika ima mogućnost da iz umjetničkog djela vidi šire od samog djela, a prvi korak u svijetu umjetnosti načinio je onda kada se priključio Dječjoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, koju vodi Miroljub Mijatović. „Mislim da je upravo taj period mog života bio presudan za ono čime se bavim danas. Pozorište mi je uvijek bilo primarni razlog što sam upisao Akademiju scenskih umjetnosti, a danas se ne mogu odlučiti da li se baviti filmom ili pozorištem, što smatram da, u ovom trenutku, nije ni bitna odluka za mene“, kaže Jalimam.
Radi na SFF-u i u pozorištu SARTR
Bio je i dobitnik nagrade Fondacije Karim Zaimović, za najboljeg studenta sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, a pored uspješnih rezultata ostvarenih na Akademiji, Jalimam već ima bogatu biografiju u poslovima iz svoje struke. Prije dvije godine, radio je na filmu Zenica Trilogija, sa umjetnicom Danicom Dakić. „Film je bio prikazan na La Biennale di Venezia, proces rada mi je bio jedan od dražih. Film propituje naslijeđe modernizma od Bauhausa do utopijskih paradigmi međunarodnog i jugoslovenskog socijalističkog modernizma“, kaže Jalimam. Trenutno radi na Sarajevo film festivalu na platformi za profesionalce–CineLink Industry Days, kao koordinator CineLink-a i u pozorištu SARTR kao producent. „Pored ovih angažmana, uključen sam bio na brojnim filmovima, koji su prikazani na festivalima kao Sundance, La Biennale di Venezia, Hot Docs, DokumFest, itd. a ove godine na Sarajevo Film Festivalu će biti prikazana moja dva kratka filma, na platformi ondemand.sff.ba“, dodaje Jalimam. (A.Hrnjić-Kukić)