Kaikčija i Omerović

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP) teku pripreme za novu predstavu radnog naziva „Šta žele glumci i glumice?“ u režiji Lajle Kaikčije i u dramaturgiji Emine Omerović.
Istraživački rad
U prvom dijelu priprema, glumci su se bavili i istraživačkim dijelom i propitivanjem materijala koji će biti iskorišten. Sav materijal će biti selektovan i dio tog će ući u sami tekst predstave. U toku ljeta glumci nisu imali potpuni odmor, nego su u saradnji s rediteljkom i dramaturginjom predstave razmjenjivali ideje i razmišljanja.
– U procesu smo istraživačkog rada gdje pokušavamo propitati bavljenje glumom i glumački posao, kako na sceni tako i iza scene. Svima nama u ekstremnim situacijama dolazi pitanje: zbog čega sve ovo radimo? Pošto pokušavamo nešto prenijeti publici, tražimo u određenom trenutku šta je to što može zanimati njih ali ujedno i nas -kaže Kaikčija.
Redateljica kaže da se trenutno svi mi nalazimo u vanrednim okolnostima koje nas tjeraju da malo više kopamo o sebi, odnosno svom unutrašnjem životu i u ovom slučaju to upravo radimo s glumcima.
– Predstava je zamišljena da bude fragmentarna, znači skupljamo komadiće njihovih dokumentarističkih priča, njihovih ličnih želja, interesovanja, problema koji ih u ovom trenutku provociraju. Komponujemo to s umjetničkim djelima, onim šta ih interesuje iz sfere umjetnosti, poezije i muzike, istražujemo pokret, istražujemo sve ono što je njima u ovom trenutku provokativno i što bi oni htjeli da iskomuniciraju s publikom –kaže Kaikčija.
Premijera u oktobru
Glumačku ekipu predstave čine: Lana Delić, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Enes Salković i Zlatan Školjić.
– Moja želja je bila da im pružimo priliku da čujemo šta njih to provocira, šta oni to žele da pokažu. Oni biraju materijal i imamo ogromnu količinu materijala koji sad Emina i ja pokušavamo da analiziramo a potom selektujemo kako bi napravili jednu cjelovitu predstavu –rekla je Kaikčija i dodala na kraju da je premijera planirana za drugu polovicu mjeseca oktobra.
– Lajla i ja zajedno selektiramo materijal u odnosu na ono što nas zanima i u odnosu na komunikaciju koju želimo ostvariti s publikom. Ovo je istraživački koji projekt koji je iznimno uzbudljiv s te strane. Važno je da smo otvoreni, da osluškujemo jedni druge. Mislim da će se osjetiti naša želja, potreba, zaigranost da stvaramo i radimo posebno u ovim neizvjesnim vremenima kad je to, nažalost, privilegija za mnoge –kaže Omerović koja je već sarađivala s BNP-om na preojektima „Nakaze“, „Fabrika“ i „Ukulele jam“.