Vjernici katoličke vjeroispovijesti pripremaju se za jedan od najradosnijih blagdana, Božić. U vrijeme adventa prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja pa vjernici bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi. Župnik zeničke župe „Sv. Ilije“, fra Marko Kepić, rekao nam je da advent, između ostalog, obilježavaju pokora, post i molitva.
– Vrijeme adventa je vrijeme od četiri tjedna i ono ima svoju gradaciju približavanjem blagdana Božića. U ovom vremenu posebno mjesto imaju mise zornice – to su misna slavlja u ranim jutarnjim satima, koja imaju poseban čar jer nam pomažu „udisati božićnu atmosferu“. Već smo stigli blizu Božića i vjernici se ispovijedaju želeći napraviti samo-prosudbu vlastitog života i djelovanja a sve to ima značenje obnove i novog zaleta u životu svakog vjernika. Sve vjernike koji nisu u mogućnosti doći u crkvu ili su vezani za postelju u ovom vremenu posjećujemo, kako bi osjetili blizinu i utjehu a i povezanost sa zajednicom -kaže fra Kepić i dodaje da postoje brojne tradicije u vrijeme adventa kod katolika u središnjoj Bosni.
Vjerojatno ne postoji poznatiji simbol Božića od Božićnog drvca koje se nalazi u svakom domu i upravo njegovo kićenje je vezano za neke od najljepših uspomena iz djetinjstva. Mnogi ga smatraju središtem oko kojeg se okuplja cijela obitelj videći u njemu simbol novog života. Posebnu radost predstavlja djeci koja zajedno s roditeljima provode Badnjak kiteći ga te otvarajući svoje poklone na Božićno jutro šireći sreću i zadovoljstvo koji su jedna od glavnih značajki Božića.
– Osim misa zornica i Božićnih ispovijedi koje čine temelj i vrhunac naše priprave za Božić, ne treba zapostaviti ni one tradicije i običaje koje su nam namrle generacije i generacije prije nas: uređivanje naših domova, sijanje pšenice na sv. Luciju, kićenje borova, pravljenje jaslica… I ovu godinu planiramo imati svečanu proslavu Božića – misom polnoćkom, nadajući se da se stanju neće pogoršati, kad je pitanju pandemija. Nastojat ćemo omogućiti vjernicima da mogu sudjelovati, ukoliko žele ostati vani i da se tako može držati distanca -rekao je fra Kepić na kraju.