U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su počele probe za novu predstavu. Riječ je o komadu „Što je muškarac bez brkova“ prema romanu Ante Tomića, a režiju potpisuje hrvatski reditelj Ivan Leo Lemo.
Roman iz 2000. godine
Roman je, nakon prvog izdanja 2000. godine, ubrzo postao bestseler i u sljedećih nekoliko godina doživio niz novih izdanja, dramatizaciju i kultnu ekranizaciju 2005. godine. U pitanju je ljubavna komedija smještena u Smiljevo, šarmantno naselje u Dalmatinskoj zagori s oko 2.000 stanovnika, crkvom, osnovnom školom, gostionicom Bevanda (za koju zli jezici kažu da se tako zove jer u njoj ne možete dobiti nerazblaženo vino), poštom i dvije prodavnice mješovite robe…
Ekipa Naše riječi je prošle sedmice prisustvovala probi, uvjerila u sjajnu atmosferu a potom smo i razgovarali s rediteljem koji je istakao da su ga na saradnju pozvali direktor BNP-a Miroljub Mijatović i umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija.
– Istraživali smo taj žanr, skupa smo došli do ovog naslova kad smo pogledali u fundus otvorenih komedija koje komuniciraju skupa sa širom publikom a imaju umjetničku vrijednost. Čast mi je što sam ovdje u BNP-u, gostoprimstvo je legendarno bosansko. Zahuktali smo se s radom -kaže Leo Lemo te dodaju da roman opisuje prve akorde tranzicije u poratnoj Hrvatskoj.

U predstavi igraju: Enes Salković, Adna Kaknjo, Tamara Miličević-Stilić,
Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić,
Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki
i Mirza Bajramović.

– Onaj čudni period čiji eho još uvijek osjećamo, u kojem su neki novi preuzeli vlast. Drugačije se raspodijelilo bogatstvo, moć i utjecaj. Neki su žrtve toga a neki su profiteri. A u cijeloj toj satiri se događaju dvije paralelne ljubavne priče koje ne završe onako kako neki likovi navijaju, nego završe happy-endom -kaže reditelj te dodaje da je dalmatinski humor vrlo sličan bosanskom i da će publika uživati u izvedbama predstave.
– Ako uzmemo vrhunske primjere avangardnog humora koji je bio progresivan i vizionarski, vidimo da su vrlo slični. Humor ima svoje oštrice, kako kaže Bergson u „Traktatu o smijehu“: humor veselo pršti kao pjena na vrhu vala, ali kad ga zgrabite i kušate vidite da je gorak. Tu je bila ljepota i snaga bosanskog humora. A takav je i Tomić u romanu „Što je muškarac bez brkova“ jer priča o mentalitetu, priča o tim profilima tzv. običnih ljudi i njihovih peripetija u pokušaju da uspostave svoju egzistenciju u vječno dramatičnim društveno-političkim prilikama -ističe Leo Lemo a potom kaže da prati rad zeničkog pozorišta čiji je glumački ansambl među najboljim u regiji.
Uskoro premijera
– Pratio sam ih na festivalima. Vitalni su, marljivi, karizmatični, ansambl BNP-a je u svakom pogledu fit. To je čuveni ansambl i, ponavljam, čast mi je da se kreativno prožimamo. Vidi se da je brinut i zbrinut, da netko pazi šta ko igra, koji su naslovi, da se ne podilazi publici nego da se osluškuje publika i da ju se, na neki način, vodi i da je pozorište bitan lakmus papir događaja u životima publike. To ovaj ansambl fantastično nosi svojim iskustvom, talentom i inspiracijom -kazao je na kraju razgovora Leo Lemo.
Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus. Premijerna izvedba predstave je planirana za 26. april u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“.