Promjena temperature utiče na organizam koji postaje podložniji virusnim infekcijama, a najčešći oblici virusa koje susrećemo u ovo doba godine su stomačni virusi i virusi gornjeg dijela respiratornog trakta. Simptomi stomačnog virusa variraju od osobe do osobe i zahvataju sve dobne skupine. „U početnoj fazi pacijenti osjećaju glavobolju, gubitak apetita i blago povišenu temperaturu dok u drugoj fazi dominiraju varijacije mučnine, povraćanja i dijareje, u zavisnosti od imunološkog stanja organizma. Gubitak tečnosti dovodi do dehidratacije organizma i opće iscrpljenosti pa je najvažnija komponenta liječenja rehidratacija koju pacijenti trebaju početi samostalno.
U JU „Dom zdravlja“ Zenica u toku je vakcinacija protiv sezonske gipe, Vaxigrip tetra vakcinom. „Preporučuje se godišnja revakcinacija zbog same djelotvornosti vakcine na sve sojeve virusa. Za sva pitanja, pacijenti mogu posjetiti nadležnu ambulantu gdje će biti adekvatno informisani o indikacijama, kontraindikacijama kao i o neželjenim dejstvima“, kaže Huseinagić.
Unošenje tečnosti postepeno, preferiranje biljnih čajeva, prokuhane vode i elektrolita, poboljšava opće stanje pacijenta. Osim preparata iz apoteke, supe iz kesice su jako dobar izvor elektrolita. Simptomatsko liječenje je jako djelotvorno i kod većine pacijenata daje odlične rezultate. Ako pacijenti ne osjete olakšanje nakon liječenja kod kuće, trebaju se javiti nadležnom doktoru“, kaže dr. Haris Huseinagić iz Službe za porodičnu medicinu sa edukacionim centrom JU „Dom zdravlja“ Zenica.